Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bizarna crtica: u Čileu su prosvjedovali pčelari, pčele su izbole sedmero policajaca

Pčelari su na aveniji ispred predsjedničke palače u Santiagu postavili najmanje 60 košnica

Na prosvjedu održanom u ponedjeljak ispred predsjedničke palače u čileanskoj prijestolnici Santiagu uhićena su četiri pčelara, a tijekom prosvjeda pčele su izbole sedmero policajaca, objavili su lokalni dužnosnici.

Čileansko pčelarstvo pogodila je dugotrajna suša koja uništava izvore hrane za pčele, poput cvijeća i usjeva. Iako suše nisu neuobičajene u Čileu, sadašnja traje od 2010. a za nju su barem dijelom odgovorne klimatske promjene, rekli su znanstvenici.

Pčelari od vlade traže reforme cijena meda ili državne potpore, te su zatražili sastanak s predsjednikom Sebastianom Pinerom. Pčelari su na aveniji ispred predsjedničke palače postavili najmanje 60 košnica u kojima je, procjenjuje se, bilo 10.000 pčela.

Suša uništava populaciju pčela

Jedan od pčelara, Jose Iturra, čileanskim je novinarima rekao da suša u okolici prijestolnice uništava populaciju pčela. “Pčele ugibaju”, rekao je Iturra. “Ako pčele uginu neće biti života. Na to smo htjeli ukazati ovim prosvjedom”.

Predstavnik ministarstva poljoprivrede u regiji Santiaga rekao je da je ministarstvo zabrinuto zbg posljedica suše po pčele. Vlada mjesecima pruža pomoć za 20 zajednica teško pogođenih nestašicom vode, rekao je novinarima Omar Guzman, regionalni tajnik za poljoprivredu.

Opasnost za građane

Neki su prolaznici upozorili da bi pčele mogle biti opasne po građane. “To je opasno za ljuide koji su alergični na ubode pčela jer ih to može ubiti”, rekao je jedan građanin.

Pčele su ubole sedmero policajaca koji su pokušali uhititi pčelare i maknuti košnice s ulice, rekli su dužnosnici policije, a izbodeni policajci su morali pomoć potražiti u bolnici.

Suše i rast temperatura uslijed klimatskih promjena ugrožavaju populaciju pčela na svijetu. Studija iz 2020.objavljena u časopisu Science utvrdila je da se populacija pčela u jednoj generaciji smanjila za oko 50 posto u Sjevernoj Americi a za 17 posto u Europi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu