Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bizarna situacija u Južnoj Americi: član Opus Deia novi gradonačelnik prijestolnice, zemlju vodi marksist

Novi gradonačelnik namjerava pozvati krajnje lijevog predsjednika da odstupi zbog optužbe za korupciju

The candidate for Mayor of Lima, ultra-conservative businessman Rafael López Aliaga, known as the "Peruvian Bolsonaro", speaks to the press in Lima on October 3, 2022, moments after electoral authorities announced he won the municipal election in the capital. - López Aliaga took this lead in the race for the codified municipality of Lima, displacing retired general Daniel Urresti, with the 97% scrutiny of the votes, a day after the municipal and regional election in Peru. (Photo by Cris BOURONCLE / AFP)
FOTO: AFP

Ultrakonzervativni poduzetnik Rafael Lopez Aliaga u ponedjeljak je na vrlo neizvjesnim izborima postao gradonačelnik Lime, glavnog grada Perua na čijem je čelu marksistički predsjednik. U prvom obraćanju od izbora, u nedjelju, Lopez Aliaga rekao je da će pričekati službene rezultate prije no što će zatražiti suradnju sa svojim rivalima i pozvati krajnje lijevog predsjednika Pedra Castilla da odstupi zbog optužbe za korupciju.

Protukandidat konzervativca, umirovljeni vojni zapovjednik Daniel Urresti, na sudu zbog navodnog sudjelovanja u ubojstvu novinara 1988., već je priznao poraz. U gradu s 10,5 milijuna stanovnika razlika između dvojice političara je nakon 97,6 posto prebrojanih listića iznosila oko 47 tisuća glasova.

Fanatičan vjernik

Lopez Aliaga, 61-godišnji vlasnik hotela, čelnik je konzervativne stranke i veliki protivnik aktualnog predsjednika. I on sam se kandidirao za tu funkciju 2021., završivši treći. Novi gradonačelnik Lime protivnik je pobačaja, čak i slučaju silovanja, te je član vjerske organizacije Opus Dei koji prakticira celibat, prenosi Reuters.

U jednom radijskom intervjuu rekao je da potiskuje svoje seksualne želje razmišljanjem o djevici Mariji te noseći bodljikav lanac. Zbog stavova protiv elita mnogi ga uspoređuju s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom koji je u nedjelju ušao u drugi krug izbora, no Lopez Aliaga to odbacuje. „Bolsonaro vrijeđa gay zajednicu. Ja sam inkluzivan, ta zajednica mora biti prihvaćena, kao što kaže papa Franjo“, rekao je, a prenosi Reuters.

Sprema se promjena vlasti?

Njegova pobjeda u Limi, gdje je koncentrirana trećina glasača u zemlji, kao i vjerojatne pobjede nezavisnih kandidata na regionalnim izborima u unutrašnjosti Perua, težak su udarac za marksističku stranku Peru Libre koja je pomogla Castillu da stigne do predsjedništva.

Osim ureda gradonačelnika Lime, Peruanci su birali oko 13 tisuća predstavnika lokalnih vlasti, uključujući guvernere 25 regija u zemlji. U kasno u ponedjeljak još nije bilo poznato tko je pobijedio u glavnim rudarskim regijama koje bilježe rekordne prihode.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više