Politika & Kriminal

Bjeloruski bloger opet se pojavio na presici i pričao da ga ne tuku, dok su oko njega sjedili ljudi u uniformama

Ovo nije novinska konferencija već prizor Kafke ili Orwella, piše oporba na Twitteru

Chief of the Air Force and Air Defense Command of the Armed Forces of Belarus Igor Golub (L), Belarusian activist Roman Protasevich (C) and Chairman of the Investigative Committee of Belarus Dmitry Gora (R) enter the press center before a briefing for journalists and diplomats organized by the Ministry of Foreign Affairs of Belarus in Minsk on June 14, 2021. (Photo by STRINGER / AFP)
FOTO: AFP

Zatvoreni bjeloruski novinar Roman Protaševič pojavio se u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Minsku i rekao da se osjeća dobro i da nije pretučen, što je opozicija ocijenila kao novi javni nastup pod prisilom. Pored Protaševiča su sjedila četiri dužnosnika, od kojih dvojica u uniformi.

Kazao je da nije prisiljen na suradnju s vlastima te da je dobrog zdravlja, nakon što je uhićen prošloga mjeseca. Bjeloruske su vlasti prisilile zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsk 23. svibnja, nakon čega su Protaševič, kritičar bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, i njegova djevojka uhićeni.

Nekoliko puta se pojavio pred kamerama

“Sve je u redu sa mnom. Nitko me nije tukao, nitko me nije dodirnuo”, izjavio je. “Svjestan sam štete koju sam nanio ne samo državi, već i zemlji. Želim sada učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ispravio situaciju”, dodao je.

Protaševič se od uhićenja nekoliko puta pojavio pred kamerama. Priznao je da je planirao svrgavanje predsjednika Aleksandra Lukašenka organiziranjem “nereda” i odrekao se ranijih kritika upućenih dugogodišnjem bjeloruskom čelniku.

‘Ovo je prizor Kafke ili Orwella’

“Ovo nije novinska konferencija već prizor Kafke ili Orwella”, napisao je na Twitteru Franak Viačorka, savjetnik Svjatlane Tihanovskaje, kandidatkinje opozicije na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, koja je u egzilu.

Prethodno su vlasti rekle da je Protaševič ekstremist koji potiče nasilje i ustraju u tvrdnji da su televizijska “priznanja” članova opozicije bila dobrovoljna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu