Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Blinken: 'Kina je sada podigla opasno djelovanje na najvišu razinu'

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu

US Secretary of State Antony Blinken speaks during a press conference with Fijian acting Prime Minister Aiyaz Sayed-Khaiyum during his visit to Nadi, Fiji on February 12, 2022. (Photo by KEVIN LAMARQUE / AFP)
FOTO: AFP

Kineske vojne vježbe oko Tajvana kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu predstavljaju nesrazmjernu i neopravdanu eskalaciju, poručio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken. Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu, dodajući da su Washington i njegovi saveznici ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih akcija Pekinga.

Kina provodi najveće vojne vježbe ikada u Tajvanskom tjesnacu, uključujući i lansiranje projektila oko otoka koji smatra dijelom svog teritorija. “Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare na marginama regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži. “Sada su podigli opasno djelovanje na višu razinu”, dodao je.

‘Nećemo poduzeti mjere da bi isprovocirali krizu’

Naglasio je da SAD neće poduzimati mjere kojima bi isprovocirao krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i održavati uobičajeni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac. “Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god to dopušta međunarodno pravo”, kazao je. Blinken se u Kambodži sastaje s kolegama iz jugoistočne Azije i 27 drugih zemalja, uključujući Kinu, Japan, Veliku Britaniju, Europsku uniju i Indiju. Nije se susreo s kineskim šefom diplomacije Wang Yijem.

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN), koji je domaćin sastanka, ranije je pozvao na suzdržanost svih strana, dodavši da postoji rizik od krive procjene i sukoba između veliki hsila. Kina je u petak poručila da će uvesti sankcije predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njenog “zlobnog” i “provokativnog” posjeta Tajvanu.

Blinken je rekao da su ASEAN, kao i drugi azijski dužnosnici ozbiljno zabrinuti da će akcije Kine destabilizirati cijelu regiju. “Posljednje što zemlje u regiji žele je da se razlike između Kine i Tajvana riješe silom”, rekao je Blinken. “Dužnost je nas i Kine da se ponašamo odgovorno. Ne želimo da bilo koja zemlja, uključujući Kinu i Rusiju, remeti međunarodni mir i sigurnost”, dodao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više