Politika & Kriminal

Boeing je prizemljio sve 737 Max avione u svijetu

Pronađeni su neki novi dokazi koji povezuju dva pada zrakoplova

MIAMI, FL - MARCH 13: A grounded American Airlines Boeing 737 Max 8 is towed to another location at Miami International Airport on March 13, 2019 in Miami, Florida. American Airlines is reported to say that it will ground its fleet of 24 Boeing 737 Max planes and it plans to rebook passengers after the Federal Aviation Administration grounded the entire United States Boeing 737 Max fleet.   Joe Raedle/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Boeing je prizemljio sve svoje 737 Max zrakoplove diljem svijeta nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze o padu Ethiopian Airlinesa, koji se srušio u nedjelju. Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo tvrdi da su na satelitskim snimakama pronašli nove dokaze o putanji leta, temeljem kojih su donijeli odluku o prizemljenju svih 371 primjeraka 737 Maxa diljem svijeta.

Na letu Ethiopean Airlinesa bilo je 157 osoba, od kojih niti jedna nije preživjela. Danas su iz kompanije izjavili da su crnu kutiju iz aviona poslali u Pariz na analizu, te da se nadaju da će tom analizom doći do jasnog razloga pada. Istražitelji su na mjestu pada ustanovili da je putanja leta zrakoplova Ethiopian Airlinesa bila relativno slična i putanji leta Lion Aira, koji se srušio 29. listopada prošle godine. “Dokazi na tlu još više upućuju na to da je putanja leta bila iznimno slična Lion Airovoj”, izjavili su iz uprave.

Boeing surađuje s istražiteljima

Do jučer, Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je tvrdila da 737 Max nema nikakvih sistemskih problema. Za to vrijeme, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Indija i Australija izdale su naredbu za prizemljenje 737 Maxa. Potom se oglasio kanadski ministar prometa Marc Garneau, koji je izjavio da su pronašli nove dokaze o padu aviona. Kaže da su primijetili da su neke putanje, ponašanja i obrasci leta kanadskih 737 Max zrakoplova izinmno slični putanjama palog zrakoplova Ethiopian Airlinesa.

Potom su se oglasili iz Boeinga, tvrdeći da su se konzultirali s upravom za civilno zrakoplovstvo i državnim odborom za cestovnu sigurnost SAD-a. Zaključili su da će zbog “ogromne zabrinutosti javnosti” prizemljiti svoje 737 Max zrakoplove. Izjavili su također da surađuju s istražiteljima u otkrivanju uzroka nesreće, te da će poraditi na sigurnosti svojih zrakoplova.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu