Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Boras je Hrvatske studije proglasio fakultetom, ali postoji problemčić; još nema odobrenje Ministarstva

Ministarstvo je još 2017. utvrdilo nepravilnosti na Hrvatskim studijima; one su relevantne i danas

FOTO: Telegram ilustracija

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u srijedu je upozorio na čitav niz pravnih i zakonskih dubioza oko pretvorbe Hrvatskih studija u fakultet. Pritom se, u argumentaciji sindikata, svakako ističe (aktualna) situacija u kojoj se, od prošloga utorka, Hrvatski studiji predstavljaju kao fakultet dok istovremeno nisu upisani u sudski registar, što je pretpostavka za obavljanje djelatnosti fakulteta.

Također, kako je pojasnila pravnica Sindikata Ana Petošić, da bi se Hrvatski studiji kao fakultet mogli upisati u sudski registar, moraju imati prethodnu suglasnost Ministarstva obrazovanja da je odluka o osnivanju fakulteta u skladu sa zakonom. No, iz Ministarstva je Telegramu jučer potvrđeno kako zasad uopće nisu zaprimili od Sveučilišta odluku o osnivanju fakulteta na koju moraju dati (ili uskratiti) suglasnost.

Nepravilnosti na Hrvatskim studijima utvrđene još 2017.

Dva su zakona u ovome slučaju mjerodavna – Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO) te Zakon o ustanovama. ZZDVO propisuje da visoko učilište “može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija nakon upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri trgovačkom sudu”. S druge strane, Zakon o ustanovama propisuje da se od nadležnog ministarstva mora “zatražiti ocjena sukladnosti odluke o osnivanju javne ustanove sa zakonom”.

U slučaju Hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu (čiji je Senat svojom odlukom pretvorio Hrvatske studije u fakultet) trebalo bi Ministarstvu obrazovanja dostaviti odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija na ocjenu zakonitosti, što još nije učinjeno. Iz Ministarstva kojem je na čelu Blaženka Divjak podsjećaju, pak, i kako su još u kolovozu 2017. proveli upravni nadzor nad Hrvatskim studijima i Sveučilištem.

Nadzor je proveden vezano uz prethodnu pretvorbu Hrvatskih studija iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel koja je u siječnju 2017. izvršena pod sumnjom zakonskih nepravilnosti. “U predmetnom nadzoru utvrđene su nepravilnosti, a s kojima je upoznato i Sveučilište u Zagrebu koje je sukladno Statutom propisanim ovlaštenjima nadležno za daljnje postupanje”, ističu iz Ministarstva.

Fakultet – pravni sljednik problematičnog odjela

Taj upravni nadzor, koji je utvrdio nepravilnosti, nikako nije utjecao na rad Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela, s obzirom na to da su od siječnja 2017. do prošloga utorka neometano djelovali kao sveučilišni odjel.

No, nepravilnosti utvrđene u tom slučaju svakako bi trebale biti mjerodavne i u aktualnom slučaju pretvorbe Hrvatskih studija u fakultet. Naime, kako je u srijedu na konferenciji za medije u Sindikatu istaknula pravnica Petošić, “taj je fakultet pravni sljednik sveučilišnog odjela Hrvatskih studija”. Podsjetila je i kako se zbog pretvorbe studija iz centra u odjel 2017. i dalje vodi upravni sudski postupak, čiji bi ishod također “mogao utjecati na odluku o osnivanju fakulteta”.

Ministarstvo obrazovanja u odgovoru Telegramu podsjeća na još jednu problematičnu situaciju na Hrvatskim studijima, oko koje je još u srpnju 2017. također pokrenulo upravni nadzor. Radi se o raspisivanju i provođenju brojnih javnih natječaja za zapošljavanje na Hrvatskim studijima, na koje je upozorio i Sindikat.

Sveučilište na upravne nadzore odgovorilo ustavnom tužbom

“Sveučilište, unatoč višestrukim požurnicama Ministarstva nije dostavilo potrebnu dokumentaciju za provedbu nadzora već je s tim u vezi podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti” koji se odnosi na institut upravnog nadzora kojega Ministarstvu daje Zakon o znanosti. Drugim riječima, ustavnom tužbom Sveučilište u Zagrebu na čelu s Damirom Borasom dovodi u pitanje zakonsku mogućnost Ministarstva da nad visokim učilištima provodi upravne nadzore, tvrdeći kako je to u suprotnosti s ustavnom kategorijom autonomije sveučilišta.

Točnije, Boras i Sveučilište ustavnom tužbom iz listopada 2017. traže da se ministarstvu ukine zakonska mogućnost upravnih nadzora nad sveučilištem. Spomenimo i kako je Blaženka Divjak u proljeće 2017., prije no što će postati ministrica, oštro kritizirala poteze zagrebačkog sveučilišta oko Hrvatskih studija, ističući kako je niz odluka na Sveučilištu nezakonit, akademski neetičan i neprincipijelan.