Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Boras je smijenio dekanicu Filozofskog fakulteta. Poziva se na to da je mobingirala moćnog prorektora

Vesna Vlahović-Štetić je suspendirana

FOTO: Screenshot N1

Vesna Vlahović-Štetić suspendirana je s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izvijestilo je Sveučilište u Zagrebu danas. Odluku o suspenziji dekanice donio je Rektor Sveučilišta Damir Boras, i to zbog „ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka“, stoji u priopćenju.

Kao temelj za odluku o suspenziji Vlahović-Štetić navodi se pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kojom je suspendirana dekanica pravomoćno osuđena za mobing nad zaposlenikom Fakulteta. Kako se navodi u priopćenju, te u presudi na koju se Borasov ured za odnose s javnošću poziva, Vlahović-Štetić šikanirala je Antu Čovića, redovitog profesora na FF-u.

Mobing je trajao od stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka Čovićevog radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018., navodi se priopćenju. Fakultet je zbog toga Čoviću morao platiti odštetu od 25 tisuća kuna, kao i sudske troškove u visini 11250 kn. Uz priopćenje koje je Sveučilište poslalo medijima dostavljena je i kopija pravomoćne presude na koju se pozivaju.

Ekscesni mandat

Kao drugi razlog za suspenziju dekanice u priopćenju se spominju njezino “protuzakonito i protustatutarno postupanje”, kao i to da je rektor bio prisiljen upozoravati je zbog protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika. Problem su i brojne pritužbe zaposlenika Fakulteta, pišu sa Sveučilišta. U priopćenju se navodi i kako „kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta i na njima utemeljenih odluka“.

Temeljem toga, mandat dekanice Vlahović-Štetić može se označiti kao „ekscesni mandat“ u kojem su “tijela Fakulteta kontinuirano kršila pravne norme, dobre običaje i uzuse akademske demokracije”, tvrdi se u priopćenju Sveučilišta. Suspenzija na snagu stupa danas, ali Senat Sveučilišta mora je potvrditi u roku od 30 dana.

Ako to tijelo potvrdi odluku o suspenziji, novi dekan FF-a mora biti izabran u roku od 3 mjeseca. Rektor Boras je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovao Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. Telegramova Dora Kršul pisala je o krizi koja prijeti Filozofskom Fakultetu zbog sukoba Fakultetskog vijeća i rektora Borasa oko imenovanja novog dekana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu