Politika & Kriminal

Borasov najskandalozniji potez ikad. Optužio žrtvu i Telegramovu novinarku da su izmislile zlostavljanje

Rektor Damir Boras učinio je nezamislivo: obrušio se na žrtvu zlostavljanja i novinarku koja je istaživala slučaj

Prije tri dana Telegram je objavio dokumente koji dokazuju kako je zagrebački rektor znao za optužbu za seksualno zlostavljanje, no unatoč potpisanoj izjavi bivše studentice, nije inicirao nikakav postupak protiv optuženog profesora, nego ga je uskoro nagradio.

Na direktnu inicijativu rektora Borasa, dodijeljeno mu je počasno zvanje professor emeritus, iako je njegov matični odsjek na fakultetu bio izričito protiv toga, upravo zbog navedene, potpisane izjave.

Telegram je danas objavio svjedočanstva još tri žene koje su detaljno opisale kako ih je isti profesor seksualno uznemiravao. Znakovito, javile su se Telegramu nakon teksta koji smo objavili u petak jer su, prema opisima seksualnog uznemiravanja, znale o kome je riječ, iako profesor nije bio imenovan u našem tekstu.

Skandalozno priopćenje

Damir Boras u međuvremenu je poslao skandalozno priopćenje u kojem, ukratko, optužuje žrtvu da je izmislila zlostavljanje, a autoricu Telegramovih tekstova Doru Kršul da je, citiramo, opsjednuta njime i stoga “redovito proizvodi klevetničke tekstove o rektoru”.

U priopćenju naslovljenom ‘Skandalozna proizvodnja skandala’, Damir Boras opisuje kako “nakon očitovanja koje je zatražio od profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju, nije sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka”. Pritom nije poznato kako je to rektor utvrdio činjenice, s obzirom na to da nikakav postupak, kako sam piše, nije proveden.

Optuživanje žrtve

U nastavku priopćenja rektor doslovno optužuje bivšu studenticu da laže kako bi osujetila njegovu inicijativu da se profesora proglasi emeritusom.

Ovako je to formulirao zagrebački rektor: “Iz druge dokumentacije moglo se zaključiti da je potpisana izjava dana i kod dekanice deponirana s namjerom da spriječi donošenje prijedloga da Profesor bude kandidiran za počasno zvanje”.

Na kraju priopćenja, koje u nastavku donosimo u cijelosti, Damir Boras piše: “Smatram da je ovim navedeno dovoljno činjeničnog materijala kojim je pokušaj imputiranja mega skandala rektoru Borasu, u vezi s deponiranom izjavom članice Vijeća Odsjeka, pretvoren u mega skandal koji zajednički dijele smijenjena dekanica Filozofskog fakulteta i opsesivna novinarka portala telegram.hr”.

Redakcija Telegrama čvrsto stoji iza Dore Kršul, nagrađivane novinarke koja svoj posao obavlja po najvišim standardima struke, uz višestruke provjere činjenica. Ovakve gnjusne optužbe neće nas zatrašiti niti pokolebati, a rad rektora Borasa nastavit ćemo pratiti kao i dosad, kritički i bez ustupanja. Posebno kada su u pitanju žrtve zlostavljanja na koje se rektor danas obrušio.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu