Boris Johnson je uspio

Britanski konzervativci imat će apsolutnu većinu u novom sazivu britanskog parlament

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2019
Foto: Getty Images

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak kako mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala “moćan mandat” za Brexit. Johnsonovi konzervativci osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica. Za većinu je bilo potrebno 326 mandata.

“Ova vlada je dobila “moćan mandat da provede Brexit”, rekao je Johnson nakon što je ponovno pobijedio u svojoj izbornoj jedinici na zapadu Londona. “Povijesni” izbori omogućit će vladi da “poštuje demokratsku volju naroda”, rekao je Johnson.

Konzervativci će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987. “Ovo je očigledno vrlo razočaravajuća noć za Laburističku stranku”, rekao je šef laburista Jeremy Corbyn pristašama u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Londonu, u kojoj je pobijedio.

Za laburiste najgori rezultat od 1935.

Corbyn je za laburistički neuspjeh pronašao krivca u Brexitu koji je “jako polarizirao raspravu i nadvladao dobar dio normalne političke rasprave”. Vođa laburista rekao je kako ne planira predvoditi laburiste na novim izborim, ali je obećao nadgledati “proces refleksije” u stranci.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za neovisnost Škotske, pomela je u škotskim izbornim jedinicama, osvojivši 48 od 59 izbornih jedinica u Škotskoj, 13 više nego na prošlim izborima. Laburisti, koji su desetljećima pobjeđivali u Škotskoj, osvojili su tamo samo jedan mandat. Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson izgubila je od SNP-a u svojoj izbornoj jedinici East Dunbartonhire za samo 149 glasova.

Hoće li biti novog referenduma?

Predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon rekla je kako je ovo bila “dobra noć za SNP”. “Ne želimo napustiti EU i želimo da škotska budućnost bude u škotskim rukama”, rekla je za BBC, dodajući da zbog rezultata izbora SNP ima pravo tražiti novi referendum o škotskoj neovisnosti.

U Sjevernoj Irskoj su stranke koje se zalažu za ujedinjenje Sjeverne Irske s Irskom (Sinn Fein i “Socijaldemokratska i laburistička stranka”) dobile zajedno 9 od 18 mandata, jedan više od Demokratske unionističke stranke (DUP).

Tako je prvi puta u britanski parlament izabrano više irskih nacionalista od unionista, iako republikanski Sinn Fein nikada ne preuzima mandate u londonskom parlamentu, pa će njihova mjesta ostati prazna. DUP je dobio dva mandata manje, u odnosu na prošle izbore, a njihov potpredsjednik Nigel Dodds izgubio je u svojoj izbornoj jedinici od kandidata Sinn Feina.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program