Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Bosanski grad pristupio Zajednici općina turskog svijeta (i to se nekim ljudima nikako nije svidjelo)

Gradonačelnik kaže da su Bošnjaci i Hrvati izloženi svakodnevnim prijetnjama

Obren Petrović
FOTO: prtscr YouTube

Gradonačelnik Doboja, grada u Republici Srpskoj, BiH, tvrdi da građani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u toj sredini žive u strahu. Izloženi su, tvrdi gradonačelnik Obren Petrović, svakodnevnim prijetnjama i uvredama. Sve je, kaže on, eskaliralo nakon odluke Gradske skupštine da se Doboj pridruži Zajednici općina turskog svijeta. Otad i sam, kaže, prima prijetnje smrću te je o svemu obavijestio i MUP Republike Srpske.

Petrović je istaknuo da iza svega stoji jedna grupa iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). “Pozivam i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se to ne čini. Neće se dobro to ovdje završiti. Past će mrtva glava. Ovdje će netko poginuti zbog raspirivanja međunacionalnih odnosa”, kazao je Petrović.

Pomoć Turske nakon poplava

Po njegovoj odluci, koju je odobrila gradska skupština, Doboj je u ožujku pristupio Zajednici općina turskog svijeta, što je odmah izazvalo proteste, piše Al Jazeera Balkans. Zajednica općina turskog svijeta osnovana je 2001., a prvobitno su u njoj trebale biti samo zemlje kao što su Turska, Azarbajdžan, Kirgistan i Tadžikistan.

No, danas općine koje su članice ove organizacije dolaze i iz Moldavije, Bugarske, Ukrajine, Rumunije, Mongolije, pa čak i Kenije. Članstvo u ovoj zajednici za općine izvan Turske besplatno je i sa sobom ne nosi nikakve obaveze.

Doboj je nakon lanjskih poplava primio značajnu pomoć iz Turske. Općinska administracija nadala se da bi članstvom u ovoj organizaciji mogli privući značajnije strane investicije i na taj način pomoći dobojskoj privredi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više