Politika & Kriminal

Bošnjaković, koji je tad bio državni tajnik, na sudu tvrdi da nema pojma o mitu koje je Sanader navodno primio od Hernadija

Ministar pravosuđa danas je svjedočio na suđenju za Ina MOL

19.09.2019., Zagreb - Sabor je 14. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu ovrsnog zakona.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je u vladi premijera Ive Sanadera bio državni tajnik u tom ministarstvu, posvjedočio je u ponedjeljak da nema saznanja o 10 milijuna eura mita koje je Sanader, prema Uskokvoj optužnici, primio od suoptuženog čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, nedostupnog hrvatskom pravosuđu.

“Imenovan sam u radnu skupinu koja je trebala pripremiti prijedlog za Vladu, no imali smo samo tri sjednice i nakon toga se više nismo sastajali”, kazao je Bošnjaković precizirajući da su sve tri sjednice na kojima se trebalo raspravljali o dopunama međudioničkog ugovora između Ine i MOL-a održane u prvoj polovici 2008. godine. Bošnjaković je dodao da su članovi radne skupine tijekom prva dva sastanka diskutirali o načinu rada, dok su na treću sjednicu stigli predstavnici MOL-a.

O sklapanju ugovora Ine i MOL-a je čuo na radiju

“Ja sam nakon desetak minuta tog sastaka morao otići, a kasnije više nisam dobivao pozive za sastanke. Za sklapanje ugovora između Ine i MOL-a sam čuo na radiju u vožnji pa sam se informirao jesam li što propustio”, rekao je Bošnjaković dodajući kako o navodnom mitu Sanaderu nema nikakva saznanja.

U ponedjeljak je svjedočio i Zvonimir Novak, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je izjavio da ne zna broj sastanaka povjerenstva koje je Vlada osnovala za pregovore s MOL-om te da nema saznja o mitu kojeg je navodno primio Sanader.

Direktor Plinacroa je imao slično opravdanje

Svjedočio je i Branko Radošević, bivši direktor Plinacroa, koji je potvrdio svoj iskaz sa prvog suđenja 2012. godine prema kojem mu je Sanader poručio da “malo olabavi s Mađarima jer nam oni trebaju”. Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu