Politika & Kriminal

Božinović još zbraja je li na Bandićevom pogrebu bilo previše ljudi. Za to vrijeme, policija rastjeruje pred HNK

Sukladno odluci o pojačanom nadzoru neformalnih okupljanja, jučer su pred HNK stigle pojačane patrole

05.03.2021., Zagreb - Policija i Prometni redari dezuraju oko HNK i ne dopustaju okupljanje mladima.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Sinoć, u petak navečer, nije bilo tradicionalnog masovnog okupljanja oko zagrebačkog HNK. Osim što je vrijeme bilo loše, pojavile su se pojačane policijske patrole koje su sprječavale grupiranja. Odluku o jačem nadzoru neformalnih okupljanja, nacionalni Stožer donio je baš pred Bandićev pogreb na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Fotografije snimljene kasno sinoć Marko Prpic/PIXSELL

Ministar Vili Beroš u srijedu je govorio ovako: “To znači da će, u konkretnom slučaju komunalni redari, moguće i s policijom, pokušati te dijelove grada ograditi trakama. To je sad izvedba jedne takve odluke. Ona nije represivna, ona je preventivna, šalje poruku da određena ponašanja i određena okupljanja sigurno nisu dobra”.

Policija dežura pred HNK Marko Prpic/PIXSELL

Poruka građanima s Mirogoja

Isti dan, nedugo nakon što je ministar izrekao tu rečenicu, na Mirogoju je počeo ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika, na koji je došao i državni vrh. To okupljanje Beroš međutim nije smatrao opasnim. “Pa nije virus šampion skakanja u dalj”, komentirao je.

Zemlju su uskoro obišle fotografije mase ljudi koja se tiskala na sprovodu, stojeći satima bez ikakve distance. Ministar Davor Božinović na to je kazao kako ne može reći da je na Mirogoju došlo do kršenja mjera. “To se tek treba utvrditi”, komentirao je nakon što su objavljene ovakve slike:

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu