Politika & Kriminal

Božinović: 'Naši državljani će u Ameriku ulaziti bez kontrole. To mogu još samo 3 europske zemlje'

'To SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje', kaže ministar

FOTO: Screenshot N1

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu. Novost je komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj”, rekao je Božinović, prenosi N1.

“Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kotaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti četvrta europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar, piše N1.

‘Povezali smo sigurnosne sustave’

Objasnio je proceduru koja je vodila do ovoga. “Potpisali smo cijeli niz sporazuma, uskladili naše sigurnosne protokole i povezali sigurnosne sustave, prije svega one vezane za putovanja putnika. U samo godinu dana smo se povezali s bazama putnika svih aviokompanija koje putuju u hrvatsku, s FBI-om, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno”, rekao je Božinović.

Rekao je i kako su zbog pandemije “morali biti vrlo inventivni” pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu