Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Božinović ovako brani Medveda: Bez veze napadaju skromnog ministra. I nije on prijavio policajca nego njegovo ministarstvo

Medved je ranije danas rekao da nije zvao Božinovića niti je tražio da se ikoga sankcionira

FOTO: Screenshot N1

Telegram je jučer objavio kako je ministar branitelja Tomo Medved sredinom svibnja morao čekati na graničnom prijelazu zbog čega je policija pokrenula disciplinski postupak protiv policajca koji ga je zadržao. Kako smo neslužbeno doznali, Medved je o toj situaciji obavijestio kolegu Davora Božinovića, a pozivu je prethodilo i to što policijska službenica Medveda nije prepoznala te je od njega zatražila dokumente i stavila ih na skeniranje.

Policija je Telegramu potvrdila kako se istražuje propust zbog zaustavljanja visokog dužnosnika i pokreće stegovni postupak” jer, citiramo, “postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika”. Medved je jutros za Jutarnji list rekao da “nije zvao ministra Božinovića niti je tražio da se ikoga sankcionira”. O svemu se sada oglasio i ministar unutarnjih poslova Božinović.

“Istina je da mene kolega Medved nije nazvao. Kao ni da se nije žalio na postupanje policije”, rekao je. Kazao je da se zna što je prioritetni prijelaz granica: da visoki dužnosnici ne čekaju u redu. “To je jedna redovita procedura. Kolega Medved je čekao u redu, prešao je uredno granični prijelaz, ne prioritetno. Zbog toga mi, odnosno policija, provodi određeni postupak. Zbog sebe. I to je naš posao”, kazao je Božinović uoči sjednice Vlade.

‘Uredno je čekao red’

“Ovdje se radi o dužnosniku Vlade koji je uredno, iako nije trebao, čekao red i kad je ulazio i kad je izlazio. Ništa nije tražio za sebe. Sad ispada da netko tko je skroman mora braniti zbog vlastite skromnosti”, dodao je.

Novinari su zatim komentirali kako je potvrđeno da se protiv policajca vodi stegovni postupak, a Medved je sam kazao kako je njegovo Ministarstvo mailom upitalo policiju je li njegovo čekanje bilo prema propisima. Davor Božinović na to je kazao kako mail nije slao ministar Medved nego netko iz njegova ministarstva.

“Da je ministar pisao, onda bi valjda pisao meni. Ja mislim da su se oni samo raspitivali kakva je procedura, jesu li možda oni pogriješili u toj najavi i nakon toga je policija utvrdila, u ovoj fazi, da je moguće da je došlo do određenih propusta sa strane policije”, kazao je.

‘Moramo reagirati’

“Meni je žao da je toliko pozornosti ovo izazvalo. Žao mi je da je u sustavu unutarnjih poslova moguće da je netko napravio grešku. Nije ona ogromna, ali moramo reagirati na takve situacije da se ne bi događale u budućnosti”, dodao je.

Tvrdi da ne zna da itko ide u stegovni postupak, ali da zna da policija radi na utvrđivanju svih činjenica. “Imam saznanja da policija istražuje je li netko napravio neki propust”, dodao je Božinović.

“Siguran sam da ovo ne bi izazvalo toliku pozornost da nije u pitanju potpredsjednik Vlade”, ustvrdio je. Rekao je da se ministar Medved “na ništa nije žalio i nije tražio nikakvu intervenciju, skroman kao što je”.