Politika & Kriminal

Božinović tvrdi da s granice masovno vraćaju ljude koji nemaju opravdan razlog za ulazak u Hrvatsku

Ne smatra da zbog povećanog broja zaraženih treba uvoditi restriktivnije mjere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas i govorio je o mogućnosti uvođenja novih mjera zbog povećanog broja novozaraženih u Hrvatskoj. Rekao je kako postoje preporuke koje su vrlo precizne i da Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju.

“Sve mjere ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Pohvatani su svi kontakti zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama”, rekao je Božinović.

Tvrdi da ljude vraćaju s granice

Detaljno je govorio i o tome što se trenutno događa na hrvatskim granicama i koga uopće puštaju u zemlju. “Što se tiče državljana drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati samo građani deset zemalja članica EU. Od kada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je bilo odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osoban razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija”, kaže.

Na komentar novinara kako je to malo kontradiktorno, da smo otvoreni za turizam, a ljude vraćamo s granica na kojima su trenutno gužve, ministar je rekao kako se gužve stvaraju jer policija detaljnije pregledava dokumente kojima se dokazuje neodgodivost ulaska u Hrvatsku.

“Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju”, kaže Božinović.

‘Capak je OK, nema nikakve simptome’

Komentirao je i potencijalnu situaciju da se kao kandidat na izborima nađe u samoizolaciji. “Ako bih završio u samoizolaciji, pretpostavka je da sam došao u situaciju koju sam mogao izbjeći. Ne možete biti nikad 100 posto sigurni. Vi i ja nemamo simptome… Ali to je takva bolest. No Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju”, kazao je.

Na pitanje je li Krunoslav Capak dobro, odgovorio je da je on OK i da nema nikakve simptome. “Bio je negativan na testiranju”, rekao je na ministar.

Nastavite čitati