Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zdravko i Zoran prenoćili su u pritvoru, a ovo je kronologija slučaja od uhićenja do odlaska u pritvor

Pripremili smo mali pregled najvažnijih događaja slučaja Mamić u subotu

04.07.2015. Zagreb- Policija odvozi Zorana Mamica nakon sto je ispitan u USKOK-u
Photo: Boris Scitar/Vecernji list
FOTO: PIXSELL

Slučaj uhićenja Zdravka i Zorana Mamića danas je glavna tema svih medija, kao i razgovora u kafićima, na ulicama i u tramvajima. Kako je izgledao put braće Mamić od Slovenije, gdje su bili na priprema nogometnog kluba Dinamo do istražnog zatvora u Remetincu pročitajte u nastavku.

1. Uhićenje na granici

“Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti. Zaustavljeni su na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.”, stoji u priopćenju na klupskim web stranicama Dinama.

2. Braća Mamić stižu u USKOK

Braća Zdravko i Zoran Mamić, glavni ljudi NK DInama, u pratnji istražitelja PN USKOK-a, stigli su na zagrebačke Oranice. U sjedištu PN USKOK-a će čekati da ih se prebaci u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici. Tamo bi ih, kako sada stoje stvari, trebali ispitati istražitelji USKOK-a o navodnim malverzacijama i utajama teškim više od 100 milijuna kuna. Mamići su prije nekoliko sati uhićeni na graničnom prijelazu Goričan nakon što su se iz Slovenije, u pratnji odvjetnika, zaputili u Hrvatsku. USKOK je, u međuvremenu, privremeno povukao zahtjev za njihovo pritvaranje.

3. Damir Vrbanović ostaje u istražnom zatvoru

Damir Vrbanović ostaje u istražnom zatvoru kako ne bi utjecao na svjedoke, odlučila je tako sutkinja istrage Erna Dražančić prihvativši prijedlog USKOK-a. Zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković potvrdio je kako za sada u postupku protiv Vrbanovića treba ispitati 15-ak svjedoka. Istražni zatvor Vrbanoviću određen je na rok od mjesec dana pa će izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza sljedećih 30 dana provesti u Remetincu.

4. Čedo Prodanović kaže da su istražitelji “fulali ceo fudbal”

Iznos za koji Uskok tereti braću Mamić, odnosno navodna šteta učinjena Dinamu, potpuno je promašen i dokaz je pogrešne analize poslovne dokumentacije vezane uz transfere igrače, rekao je odvjetnikČedo Prodanović nakon jednosatnog ispitivanja Zorana Mamića, trenera Dinama, u USKOK.-u. Prodanović nije otkrio na koji se način njegov klijent branio, ali se zato žestoko obrušio na policiju i USKOK optuživši ih da su pokretanjem ove akcije u trenutku dok su braća Mamić bila u inozemstvu pridonijeli stvaranju histerije oko ovog slučaja. Prodanović je potvrdio da je Zoran Mamić porekao optužbe, odnosno negirao krivnju.

Dodao je kako se znalo kada će Mamići biti van Hrvatske te se očito željelo realizirati njihovo uhićenje i pritvaranje u inozemstvu. Prodanović je to argumentirao i činjenicom da su istražitelji poslovnu dokumentaciju iz Dinama odavno prikupili, a još prije nekoliko dana braća Mamić bila su im dostupna u Hrvatskoj. “S povratkom u Zagreb taktiziralo se isključivo zbog klupskih obveza, pripremnih i međunarodnih utakmica, ali i zbog različitih informacija o fazi postupka koje su do nas u Sloveniju stizale. Fulali su ceo fudbal.”, dodao je Prodanović. U ovom trenutku se još uvijek ne zna hoće li za Zorana Mamića biti traženo određivanje istražnog zatvora.

5. Mamić istražiteljima detaljno objasnio okolnosti ugovora

Zdravko Mamić je vrlo detaljno istražiteljima objasnio sve okolnosti iz spornih dijelova ugovora o transferima igrača i ostalim optužbama što mu se stavljaju na teret, potvrdila je nakon ispitivanja njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Naglasila je kako optužbe odražavaju očito nepoznavanje istražitelja o tom dijelu nogometnog poslovanja, te po njezinom mišljenju, predstavljaju maliciozno i čak politikantsko obračunavanje sa Zdravkom Mamićem. I ona je ponovila da Mamići nisu bježali. Prozvala je ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zbog iznošenja neistina o upućivanju poziva Mamićima na obavijesne razgovore. Uvjerena je da će Mamić dokazati nevinost jer je spreman predočiti brojne ugovore s igračima koji su identični ovima za koje je Uskok sada sumnja da nisu bili u skladu sa zakonom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više