Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Branko Bačić danas: ‘U programu Vlade nije bilo ni govora o promjeni Zakona o pobačaju’

Ustavni sud je još 2017. vladajućima dao rok od dvije godine da ga promijene

01.09.2020., Zagreb - U Banskim dvorima poceo je sastanak vladajuce koalicije. Predstavnici stranka dolaze na sastanak. Branko Bacic
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da dok se unutar vladajuće većine ne usuglase oko prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće taj zakon neće doći na dnevni red Hrvatskog sabora. “Dok se unutar vladajuće većine ne usuglasimo ovaj zakon ne može doći na dnevni red Hrvatskog sabora”, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

U Saboru danas nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Protiv je bilo 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP-ov prijedlog zakona podržali su SDSS i HSLS, koji su dio vladajuće koalicije, a dio manjinaca, Silvano Hrelja (HSU) i Predrag Štromar (HNS) bili su suzdržani. “Mi unutar vladajuće većine, a to je i glasovanje pokazalo, imamo različite stavove o tom pitanju, koje nije bilo predmet naših koalicijskih dogovora ni sporazuma. Nije bilo ni u prijedlogu i programu rada Vlade”, rekao je Bačić.

Bačić negira da HDZ u oporbi ima ‘spavače’

O tom pitanju političke stranke koje čine vladajuću većinu imaju svoje stavove koji nisu jednaki i toga su svjesni, kaže Bačić dodajući kako je pobačaj u hrvatskom društvu iznimno kompleksno pitanje, to je znanstveno, pravno, moralno, svjetonazorsko i vjersko pitanje. Bačić je pritom negirao da HDZ u oporbi ima “spavače”. “HDZ nema nikakve spavače u oporbi. Radi se o svjetonazorskom pitanju, etičkom pitanju pa i vjerskom pristupu u odlučivanju o prekidu trudnoće”, kazao je.

HDZ-u je važno da je zakon koji je na snazi od 1978. godine u skladu s Ustavom i ne sprječava pravo žena da do 10. tjedna trudnoće pristupe pobačaju. Da je Ustavni sud rekao kako je postojeći zakon protuustavan – to bi bila posve druga situacija. Negativno je odgovorio i na upit je li novi zakon o pobačaju pitanje dogovora HDZ-a i SDP-a. “Ne, SDP ovakvim prijedlogom zakona ne ispunjava kriterije koje u 22. godini 21. stoljeća ova država može iznjedriti i predložiti u Hrvatskom saboru”, rekao je.

Kaže da je ‘oporba pokušavala parazitirati na slučaju Mirele Čavajde’

Smatra i kako se u prijedlogu zakona vidi stav lijevo-liberalne oporbe da im je prekid trudnoće “osnovni moto donošenja zakona”, a nisu ispunili odluku Ustavnog suda koji je jasno rekao da prekid trudnoće treba biti izuzetak. Da bi bio izuzetak treba zakonom propisati preventivno-edukativne mjere, a o tome nema ni riječi u SDP-ovu prijedlogu. “Ovakav zakon ustvari prekid trudnoće promišlja nadomjestkom za planiranje obitelji i kao sredstvo kontracepcije. HDZ je protiv toga”, poručio je.

Upozorio je da u SDP-ovu prijedlogu nema riječi o pravu žene na prekid trudnoće nakon 22-gog tjedna, iako je “oporba pokušavala parazitirati na slučaju Mirele Čavajde“. Bačić je priznao da se u vezi prekida trudnoće slažu s oporbenim strankama koje dolaze s desnog političkog spektra, no to ne znači da sa svojim koalicijskim partnerima ne nailaze zajednički jezik u velikom broju tema i projekata.

Također je podsjetio da su lijeva oporba i Most danas prilikom glasovanja o raspuštanju Sabora dobili samo 52 glasa što, ocjenjuje, govori o rasulu oporbe, čiji sami zastupnici nisu za raspuštanje Sabora.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu