Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Branko Bačić, gordo: 'U idućih 20 do 30 dana kreće obnova. Sad po mom planu'

Sabor danas odlučuje o povjerenju novim ministrima graditeljstva i EU fondova

05.12.2022., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru zastupnik Branko Bacic komentirao je promjene Ustava i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Photo: Patrik Macek/PIXSELL Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je jutros započeo s proljetnim zasjedanjem, a nakon aktualnog prijepodneva zastupnici će odlučiti o povjerenju novom ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Branku Bačiću, te ministru regionalnog razvoja i fondova EU, Šimi Erliću.

Budući ministar graditeljstva Bačić prije ulaska u sabornicu dao je kratku izjavu za medije kojima je poručio da “nema uobičajenih 100 dana mira” kao novi član Vlade te da “mora krenuti u ozbiljnu obnovu”.

Već popodne seli u ministarstvo

„Nemam 100 dana, imam još vrlo malo mogućnosti pripremiti se i krenuti u ozbiljnu obnovu”, poručio je Bačić na pitanje hoće li imati 100 dana mira kako bi se primio procesa obnove. Naglasio je da je s postojećim stanjem dobro upoznat.

Na jučerašnjem saslušanju pred odborima predstavio je plan kako misli ubrzati obnovu, a odmah će poslijepodne, kako je kazao danas, iz Sabora preseliti u Ministarstvo graditeljstva. “Kada formiram svoj tim, prvi izlazak iz ureda, bit će na Banovinu”, najavio je, dodavši da će primopredaju dužnosti u Ministarstvo obaviti s državnom tajnicom, s obzirom na to da je Ivan Paladina, kojeg Bačić mijenja u Vladi, već razriješen.

“Izmjene Zakona o obnovi su već gotove, ovaj tjedan smo ga dorađivali i ići će u Sabor vrlo brzo. Ima puno toga za daljnju realizaciju, ali ćemo ubrzati sve postupke i procedure da se u idućih 20 do mjesec dana već pokrene obnova sukladno planu koji sam predstavio jučer”, istaknuo je. Najavio je da će svog prethodnika pozvati na sastanak kako bi još malo prošli zajedno stvari u Ministarstvu.

Umjesto kontejnera, drvene montažne kuće

A u planu su drvene montažne kuće za one koji su i dalje smješteni u kontejnerima, što će, smatra, biti adekvatniji smještaj dok čekaju na obnovu svojih kuća.

„Nije realno za očekivati da 2200 obitelji koje se nalaze u tim kontejnerima do kraja godine presele u svoje domove. Na ovaj način ćemo razliku koja je potrebna da svi budu prikladno smješteni rješavati s montažnim drvenim kućama, koje su prikladne za stanovanje. To bi bilo privremeno rješenje dok se ne riješi obnova njihovih kuća”, rekao je Bačić.

Smatra i da je Željko Reiner, koji od njega preuzima funkciju predsjednika saborskog Kluba HDZ-a, sjajno rješenje. “Uvjeren sam da će i Klub HDZ-a i naša koalicija biti iznimno čvrste i podržavati Vladu”, zaključio je Bačić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više