Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Neće stati na ostavci? Policija je upravo došla na pretres ureda offshore hobotnice iz afere Kuščević

Ovo je iznimno važna informacija jer pokazuje da se afera bivšeg ministra počela rasplitati na nekoliko razina

Telegram je dobio dojavu kako su djelatnici policije danas oko 16.30 došli na splitske adrese na kojima su registrirane tvrtke povezane s offshore hobotnicom iz afere Kuščević. Kako smo doznali nakon provjere, uistinu je u tijeku pokušaj pretrage ureda hrvatskih podružnica tvrtki s Malte. U službenim prostorima, doznajemo, istražiteljima nitko ne otvara vrata, a pretres se može obaviti samo uz prisustvo vlasnika prostora ili predstavnika tvrke.

Ovo je iznimno važna informacija jer pokazuje da se afera bivšeg ministra počela rasplitati na nekoliko razina, a priča s offshore hobotnicom najozbiljniji je krak. Kako su otkrili reporteri Telegrama i 24 sata, istražujući sve krakove sumnjivih poslova sada već bivšeg ministra, od izmjena prostornog plana Nerežišća najviše je profitirala mreža offshore tvtki s Malte.

Po istom modelu kojim je sebi legalizirao kuću, investitorima koji su po Braču kupovali zemljišta van građevinskih zona, Kuščević je izmjenama Prostornog plana omogućio milijunsku zaradu na nekadašnjim pašnjacima i kršu, na kojima im je naknadno dozvoljena gradnja.

Projekata nema, navodni investitori samo preprodaju zemlju

Direktor hrvatskih podružnica u vlasništvu iste mreže malteških offshoreova bio je Željko Holik, kasnije savjetnik Lovre Kuščevića u ministarstvu uprave. Željko Holik u javnosti se godinama prikazivao kao predstavnik investitora koji će, obećavali su, na Brač uložiti stotine milijuna eura i otvoriti tisuće radnih mjesta.

Projekt velebnog medicinskog centra s najsuvremenijom onkološkom klinikom trebao je biti gotov do 2015. Četiri godine nakon tog roka i dalje nema ni naznaka da bi se bilo što trebalo početi graditi, no offshore tvrtke koje je vodio Željko Holik danas posjeduju enorman broj kvadrata po hrvatskoj obali.

Na Braču su tako otkupili stotine tisuća četvornih metara jeftinih pašnjaka koji su Kuščevićevim izmjenama kasnije pretvoreni u građevinske zone. Umjesto najavljenog investiranja u otok, predstavnici malteških offshoreova trenutačno prodaju 166.000 takvih, prenamijenjenih kvadrata koje su u godinama ranije po općini Nerežišće kupovali za sitne iznose.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu