Politika & Kriminal

Šefica Uskoka bit će smijenjena zbog kolosalne blamaže koju je razotkrio Telegram

Odluka o razrješenju donesena je nakon što je EPPO pokrenuo istragu u slučaju Žalac

Prema Telegramovim izvorima, smjena ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić izvjesno je gotova stvar. Odluka o njezinom razrješenju, tvrde naše izvori, donesena je nakon što je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo istragu u slučaju Žalac koji je otkrio Telegram. USKOK je to propustio učiniti, navodno zbog nedostatka dokaza. Formalno, njezino razrješenje glavna državna odvjetnica još nije potpisala.

Da doista nisu imali dokaza Vanja Marušić pokušala je prije nekoliko dana uvjeriti javnost u video poruci u kojoj je rekonstruirala što se u slučaju Žalac događalo od srpnja 2019. kada je Telegram objavio da je ondašnja Ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja preplatila softver za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Ministarstvo ga je tvrtki Ampelos, povezanoj s ministričinim prijateljem platilo gotovo 13 milijuna kuna, dok je stvarna vrijednost softvera bila tek nešto veća od dva milijuna kuna, što smo detaljno obrazložili u tekstu objavljenom još 18. srpnja 2019. godine. Softver je većim dijelom kupljen europskim novcem.

Unatoč svim informacijama objavljenim u Telegramu USKOK, koji je od studenoga 2018. vodila Vanja Marušić, nije uspio doći do dokaza o mogućoj krivnji bilo koga iz Ministarstva ili tvrtke Ampelos.

Europski tužitelji otvaraju istragu

Početkom ovog mjeseca EPPO ipak otvara istragu o kupnji precijenjenog softvera, te po njihovom nalogu policija hapsi bivšu ministricu, zajedno s ravnateljem agencije koja nadzire potrošnju europskog novca, te dvojicom poduzetnika koji su Ministarstvu prodali informatičko rješenje.

Suočena se pitanjima zašto su europski tužitelji zaključili da su dokazi dostatni za otvaranje istrage a USKOK nije, Vanja Marušić tvrdila je kako je EPPO samo preuzeo ovaj slučaj od USKOK-a. No, nekoliko dana kasnije europska tužiteljica Tamara Laptoš u intervjuu za N1 kazala je kako USKOK na slučaju Žalac više nije radio pa su oni, nakon prijave iz OLAF-a, odlučili otvoriti istragu.

Tada i iz političke oporbe počinju napadi na USKOK, jer je postalo krajnje sumnjivo da su domaći istražitelji pokušali zataškati slučaj Žalac ili su u najmanju ruku otezali s nastavkom postupka protiv bivše ministrice. Glavna državna odvjetnica zbog toga organizira konferenciju za medije na koju dovodi i ravnateljicu USKOK-a. Njih dvije uporno su ponavljale kako u dvije godine od Telegramovog otkrića nisu utvrđeni dokazi koji bi bili dostatni da se protiv Žalac i ostalih otvori istraga. Na kraju su ipak priznale da o tom slučaju nisu obavijestile EPPO, što je, i prema riječima same Vanje Marušić bio svojevrsni propust.

Je li šefica DORH-a sve znala?

Glavna državna odvjetnica neuvjerljivo je tvrdila kako nije znala ništa o izvidima o sumnjivoj kupnji skupog softvera, potvrđujući istovremeno da je informacije o druge dvije istrage protiv Gabrijele Žalac imala. Te druge dvije istrage bile su argument kojim su Hrvoj Šipek i Marušić pokušale dokazati da nije bilo zataškavanja u slučaju softver. No Telegram neslužbeno doznaje da se u vrhu DORH-a raspravljalo i o slučaju softver.

Ipak, nakon svega glavna državna odvjetnica zatražila je nadzor postupanja USKOK-a u slučaju Žalac i taj je nadzor, tvrde iz DORH-a, još uvijek u tijeku. Telegramo izvori pak navode kako je već zaključeno da je sve provedeno prema pravilima, odnosno da “nije bilo uvjeta za donošenje odluke” o otvaranju istrage u slučaju Žalac.

Prema informacijama iz Državnog odvjetništva i USKOK-a, glavna državna odvjetnica tražila je unatoč tome od Vanje Marušić da sama odstupi s dužnosti, no ona to nije željela učiniti. Zato je potpuno izvjesno da će biti i formalno razriješena, a hoće li nakon toga ostati u DORH-u, još nije poznato. Zlati Hrvoj Šipek u petak pak ostaje obrana godišnjeg izvješća u Saboru. Prema Telegramovim izvorima obećana joj je podrška parlamentarne većine ako smijeni Vanju Marušić.

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu