Briljantan novi kriterij premijera: Rimac nije njegov problem jer nije krala na radnom mjestu

Kod prethodnih slučajeva, premijer je rekao da nije relevantno ono što se događalo prije mandata

ZADNJA IZMJENA: svi 30, 2020
Foto: Telegram ilustracija

Nakon što je Telegram otkrio niz imovinskih afera bivšeg ministra Lovre Kuščevića, premijer Plenković inaugurirao je novi kriterij za političku odgovornost članova Vlade. Imovinski problemi ministara Vlade, poručivao je, nisu Vladin problem, ukoliko su se događali prije nego su postali članovi Vlade.

Tog postulata – što je bilo, bilo je – premijer Plenković držao se dok je grčevito branio Lovru Kuščevića, Milana Kujundžića, Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Gorana Marića. Na taj je način sebe pokušavao alibirati od svake političke odgovornosti za ponašanje svojih ministara, kao i odgovornosti za iznimno slabo procjenjivanje ključnih kadrova i bliskih suradnika.

Kriterij je ispao posve promašen: svakog od navedenih ministara na kraju je morao smijeniti, kompromitirajući sebe i Vladu bitno više, nego da je odmah proglašena nulta stopa tolerancije za problematične radnje.

‘Ovo nema veze s Ministarstvom’

No, nakon uhićenja Josipe Rimac, čije afere imaju veze s mandatom u ministarstvu, premijer Plenković poslužio se novim kriterijem. Nije pogriješio što je uhićenu Rimac doveo u Ministarstvo uprave, kaže, jer njene afere nemaju veze s radnim mjestom na kojem se nalazi.

“Ona je bila imenovana u Ministarstvo uprave, ovo što sam ja sad vidio da se događa nema veze s Ministarstvom uprave”, rekao je. Osudio je moguće koruptivne radnje u slučaju Rimac, ali za ponašanje istaknutih članova vlastite Vlade, što Rimac jest bila, ponovno je odbio preuzeti odgovornost.

Prema novom kriteriju, više nije važno je li se nešto događalo za vrijeme ili prije mandata u Vladi; važno je samo, je li se događalo na radnom mjestu ili izvan njega. S druge strane, USKOK tvrdi kako je upravo položaj državne tajnice Josipa Rimac koristila za pogodovanja i pritiske.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program