Politika & Kriminal

Britanci se boje da će nakon Brexita za EU trebati vize; bila bi to loša vijest i za nas

Britanski Guardian piše da je propis, kojim bi se Britanci izuzeli od viza, zapeo u pregovorima EU institucija

FOTO: PIXSELL

Britanci strahuju da će za putovanje u zemlje Europske unije uskoro morati imati vizu koju će plaćati 60 eura. Početkom veljače države članice su se složile da nakon Brexita građani Velike Britanije trebaju u EU i dalje turistički ili poslovno putovati bez vize. No, prema informacijama koje je objavio britanski “Guardian”, stvar je zapela između Europskog parlamenta i Vijeća i to zbog Gibraltara.

U dokumentu Vijeća, u kojem se predlaže izuzeće od viza za Britance nakon Brexita (čak i ako EU napuste bez sporazuma), u bilješci se navodi da je Gibraltar “kolonija britanske krune”. Kako su ranije izvijestili europski mediji, bilješka je uvrštena na inzistiranje Španjolske koja se s Britanijom spori oko Gibraltara.

EU parlament protiv bilješke o Gibraltaru

Oko prijedloga za izuzeće od viznog režima moraju se usuglasiti Vijeće (u kojem sjede predstavnici država članica) i Europski parlament. Međutim, u srijedu ujutro, piše “Guardian”, Europski parlament je odbio prihvatiti prijedlog Vijeća, ne zbog ukidanja viza (to eurozastupnici podržavaju), nego zbog bilješke o Gibraltaru. Britanski list navodi da je to treći put da eurozastupnici vraćaju prijedlog na doradu te da se sada već otvara pitanje “može li taj prijedlog biti spašen u narednih nekoliko tjedana”. Odnosno, prije Brexita, koji bi se trebao dogoditi 29. ožujka.

Citiraju i češkog eurozastupnika Petra Ježeka koji kaže da ako ne bude sporazuma i izuzeća od viza za Britance, “britanska vlada može prihvatiti sličan pristup – a to bi bila katastrofa”. On, dakle, upozorava da ako Britanci budu morali u EU putovati s vizom, isto se može dogoditi i Europljanima kada budu putovali u Britaniju.

Vize bi bile loša vijest za hrvatski turizam

Kao i puno toga s Brexitom, ni ovo pitanje zapravo još nije razriješeno. Komplikacija s vizama sigurno nikome nije u interesu, pa treba očekivati da će neka vrsta kompromisa biti pronađena iako je ostalo malo vremena, svega pet tjedana. Možda dogovor “padne” u zadnji čas, po čemu je EU posebno poznata.

Uvođenje viza Britancima za kratkotrajne boravke do 90 dana ne bi odgovaralo ni Hrvatskoj. Britanci u velikom broju posjećuju Hrvatsku: lani ih je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, došlo više od 820 tisuća. Vize sigurno ne bi pomogle tim brojkama.

Nastavite čitati