Britanci tvrde da imaju dokaze da Rusi zadnjih 10 godina proizvode nervne otrove; Putinu su to sve besmislice

Međunarodni stručnjaci bi trebali ispitat tvar kojoj me otrovan ruski agent

ZADNJA IZMJENA: ožu 19, 2018
Foto: AFP

Međunarodni stručnjaci trebaju u ponedjeljak doputovati u Veliku Britaniju gdje će ispitati tvar iskorištenu za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, za što je Vladimir Putin, pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora u Rusiji, odlučno otklonio svaku odgovornost.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebaju se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv Skripala i njegove kćeri a uzorci će se “analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima”, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. Rezultati te analize bit će poznati “za dva tjedna”.

Putin još jednom odbacio sve optužbe

Johnson je usto kazao u nedjelju da London raspolaže “dokazima da je Rusija u zadnjih deset godina ne samo htjela proizvesti nervne agense radi ubojstva, nego je i stvorila zalihe agensa novičoka”, koji je, tvrde britanske vlasti, korišten u trovanju Sergeja Skripala.

Vladimir Putin koji je u nedjelju u Moskvi ponovo izabran na šestogodišnji mandat u Kremlju odlučno je u nedjelju navečer odbio te optužbe nazivajući ih “velikom besmislicom”.

“Da netko može pomisliti da bi si netko u Rusiji dopustio takve stvari prije izbora i Svjetskog nogometnog prvenstva, to je apsurdno, to je velika besmislica”, rekao je Putin novinarima nakon pobjede na predsjedničkim izborima. “To je jednostavno nezamislivo”, dodao je u prvoj javnoj reakciji na optužbe Londona.

Sukob Istoka i Zapada zbog afere

Afera je ovih dana poprimila značajke sukoba Istoka i Zapada. Velika Britanija bi mogla donijeti dodatne sankcije, obznanio je Boris Johnson koji u ponedjeljak u Bruxellesu treba sudjelovati na sastanku s europskim kolegama i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Putin je u Moskvi izjavio da je Rusija “spremna sudjelovati u nužnim istragama”. “Za to mora biti zainteresirana i druga strana (Britanci). Zasad to ne vidimo”, rekao je.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program