Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Britanija danas kreće s potpunim otvaranjem. Mnogi su zabrinuti

Dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, klubovi ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima...

A television shows Britain's Prime Minister Boris Johnson speaking from 10 Downing Street in London, as customers sit at the bar inside the William Gladstone pub in Liverpool, north west England on October 12, 2020, following the announcement of new local lockdown measures to be imposed to help stem a second wave of the novel coronavirus COVID-19. - British Prime Minister Boris Johnson presented a new three-tiered alert system for coronavirus cases in England on Monday, with Liverpool in the northwest expected to be the only city placed in the top category. Like governments throughout Europe, Johnson's conservative cabinet is seeking to balance bringing down the rate of new infections against concern about the economy and frustration among voters. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
FOTO: AFP

Gotovo sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa ukinute su u Engleskoj u ponedjeljak koji je nazvan ‘Danom slobode’, unatoč povećanju broja slučajeva što zabrinjava znanstvenu zajednicu i dio političara. Od ponoći u Engleskoj dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati. Radi se o novom poglavlju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nošenje maske više nije obavezno ali je preporučljivo u javnom prijevozu i u dućanima, a više se ne poziva ni na rad od kuće.

Nadaju se da zbog cjepiva neće biti težih oblika bolesti

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez. “Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja”, zamolio je konzervativni čelnik u videu na Twitteru u nedjelju i naglasio veliku zaraznost delta varijante koronavirusa, odgovorne za veliki skok broja slučajeva posljednjih tjedana.

Johnson polaže nadu u cjepivo bez obzira na rast broja slučajeva. Ako se pokaže da cjepivo štiti od težih oblika bolest i smrti bez obzira na sve veći broj zaraženih to bi mogla biti važna informacija za druge zemlje u smislu povratka u normalan život, piše Reuters.

‘Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti opreni’

Britanija je u nedjelju imala 48.161 novozaraženih covidom-19 i 25 umrlih unutar 28 dana od pozitivnog testa, prema podacima vlade. Oba podatka su manja od subotnjih, kada je bilo 54.674 pozitivnih i 41 umrli. Ali nova strategija nosi i rizike – može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili broj slučajeva može biti toliko visok da dovede do zaustavljanja ekonomije.

“Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati, kada ćemo to uopće učiniti?”, rekao je Johnson u nedjelju na Twitteru. “Ovo je pravi trenutak ali moramo biti oprezni. Moramo biti svjesni da je nažalost virus i dalje tu”.

Posve cijepljeno više od 68 posto populacije

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije. Broj mrtvih u danu koji se sada kreće oko 40 daleko je od brojeva iz vrhunca pandemije u siječnju kada ih je bilo i 1800.

Cilj ukidanja mjera je ubrzati ekonomski oporavak ali ta ambicija mogla bit biti ugrožena ako se pojave deseci tisuća novih infekcija dnevno što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi: ne samo one koji su zaraženi, nego i njihove kontakte.

Johnson i ministar financija Rishi Sunak su trenutno u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više