Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Britanija postrožava zakon; rasističke uvrede na internetu kažnjavat će se zabranom posjeta utakmicama 10 godina

Sve je krenulo zbog rasističkih ispada nakon finala Eura

Manchester United's England's forward Marcus Rashford leaves the field after the substitution during the UEFA Champions League group F football match between Atalanta and Manchester United at the Azzurri d'Italia stadium, in Bergamo, on November 2, 2021. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
FOTO: AFP

Rasističke uvrede upućene nogometašima putem društvenih mreža, odnosno putem interneta, mogli bi osuđenicima za takva kažnjiva djela donijeti zabranu posjeta utakmicama u trajanju do deset godina, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Sadašnji zakon koji je donesen kako bi spriječio nasilje i izgrede na stadionima, predviđa kaznu zabrane dolaska na stadion u trajanju od tri do deset godina, a uskoro će biti proširen uvrštanjem uznemiravanja putem interneta kao kažnjivog djela.

Potaknuto rasističkim napadima na engleske reprezantivce

Proširenje postojećeg zakona potaknuto je rasističkim napadima i uvredama koje su doživjeli tamnoputi engleski reprezentativci nakon finala ovogodišnjeg Europskog prvenstva, u kojem je domaća reprezentacija na Wembleyju poražena od Italije u raspucavanju s bijele točke, a Bukayo Saka, Jadon Sancho i Marcus Rashford su promašili jedanaesterce.

“Ovo ljeto smo vidjeli prekrasnu utakmicu koja je pokvarena sramotnim rasističkim ispadima ‘trolova’ na društvenim mrežama”, izjavila je Patel i dodala: “Oni koji su odgovorni za rasističko maltretiranje putem interneta moraju biti kažnjeni. Zakonske promjene koje najavljujem će spriječiti njihov dolazak na nogometne utakmice.”

Amandmani na postojeći Zakon o policiji, kriminalu, presudama i sudovima trebali bi biti predstavljeni početkom 2022. Prema statističkim podacima britanske vlade, zaključno s 1. kolovozom ove godine bilo je izrečeno 1359 mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice na prostoru Engleske i Walesa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu