Politika & Kriminal

Britanija u subotu formalno izlazi iz EU-a. Pitali smo ministarstva što to znači za nas koji putujemo tamo

Barem do kraja ove godine "neće biti promjena u odnosu na već postojeća pravila", kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Passengers sit with their luggage in the South Terminal building at London Gatwick Airport, south of London, on December 21, 2018, as flights started to resume following the closing of the airfield due to a drones flying. - British police were Friday considering shooting down the drone that has grounded flights and caused chaos at London's Gatwick Airport, with passengers set to face a third day of disruption. Police said it was a "tactical option" after more than 50 sightings of the device near the airfield since Wednesday night when the runway was first closed. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
FOTO: AFP

Od subote, 1. veljače, Ujedinjeno Kraljevstvo formalno više neće biti dio Europske unije. Tri i pol godine nakon referenduma, na kojem je tijesna većina od 51,9 posto birača odabrala izlazak iz EU-a, Brexit će se konačno dogoditi.

No, budući da su London i Bruxelles postigli sporazum o razdruživanju, najmanje do kraja godine trajat će tzv. prijelazno razdoblje tijekom kojeg će Britanija nastaviti primjenjivati europska pravila. To znači da se, unatoč Brexitu, zasad ništa bitno neće promijeniti.

To su potvrdili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uoči 1. veljače, nadležna ministarstva i Vladu pitali smo hoće li se tog datuma išta promijeniti u pogledu nekih konkretnih, svakodnevnih situacija.

Ništa se zasad ne mijenja

Primjerice, hoće li se i dalje putovati bez vize; hoće li hrvatski građani u Britaniju zasad moći ući s osobnom iskaznicom; hoće li im u Britaniji još uvijek vrijediti europska kartica zdravstvenog osiguranja (koja služi građanima EU-a koje zatekne iznenadna zdravstvena nevolja kada borave u drugoj članici Unije); hoće li za letove iz Hrvatske u Britaniju i obrnuto vrijediti europska pravila o zaštiti prava putnika, ako putuju europskom prijevoznom kompanijom (u slučaju otkazivanja leta, značajnog kašnjenja i tome slično).

Najmanje do kraja godine, pojašnjavaju iz MVEP-a, odnose između Britanije i EU-a, a time i Hrvatske, uređivat će sporazum o povlačenju. “Sukladno Sporazumu, pravo EU-a nastavit će se primjenjivati tijekom navedenog prijelaznog razdoblja (do 31. prosinca ove godine, ukoliko se ne postigne dogovor o produljenju prijelaznog razdoblja) te slijedom toga neće biti promjena u odnosu na već postojeća pravila”, odgovorili su iz Ministarstva na naša pitanja. Dakle, ukratko: iz Vlade poručuju da se zasad ništa neće mijenjati.

Pregovori o budućim odnosima

Sporazum o razdruživanju trebao bi večeras ratificirati Europski parlament. Nakon toga očekuje se potvrda sporazuma i u Vijeću EU, no sve to trebalo bi biti puka formalnost.

Predviđeno je da prijelazno razdoblje – u kojem Britanija i dalje primjenjuje europska pravila – traje do kraja godine. Ali ga je moguće i produljiti, ako se obje strane, europska i britanska, o tome slože. Britanski premijer Boris Johnson već sad, međutim, tvrdi da ne želi produljenje. Tijekom narednih 11 mjeseci EU i Britanija pokušat će ispregovarati sporazum o budućim odnosima.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu