Britanija u subotu formalno izlazi iz EU-a. Pitali smo ministarstva što to znači za nas koji putujemo tamo

Barem do kraja ove godine "neće biti promjena u odnosu na već postojeća pravila", kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

ZADNJA IZMJENA: sij 29, 2020
Foto: AFP

Od subote, 1. veljače, Ujedinjeno Kraljevstvo formalno više neće biti dio Europske unije. Tri i pol godine nakon referenduma, na kojem je tijesna većina od 51,9 posto birača odabrala izlazak iz EU-a, Brexit će se konačno dogoditi.

No, budući da su London i Bruxelles postigli sporazum o razdruživanju, najmanje do kraja godine trajat će tzv. prijelazno razdoblje tijekom kojeg će Britanija nastaviti primjenjivati europska pravila. To znači da se, unatoč Brexitu, zasad ništa bitno neće promijeniti.

To su potvrdili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uoči 1. veljače, nadležna ministarstva i Vladu pitali smo hoće li se tog datuma išta promijeniti u pogledu nekih konkretnih, svakodnevnih situacija.

Ništa se zasad ne mijenja

Primjerice, hoće li se i dalje putovati bez vize; hoće li hrvatski građani u Britaniju zasad moći ući s osobnom iskaznicom; hoće li im u Britaniji još uvijek vrijediti europska kartica zdravstvenog osiguranja (koja služi građanima EU-a koje zatekne iznenadna zdravstvena nevolja kada borave u drugoj članici Unije); hoće li za letove iz Hrvatske u Britaniju i obrnuto vrijediti europska pravila o zaštiti prava putnika, ako putuju europskom prijevoznom kompanijom (u slučaju otkazivanja leta, značajnog kašnjenja i tome slično).

Najmanje do kraja godine, pojašnjavaju iz MVEP-a, odnose između Britanije i EU-a, a time i Hrvatske, uređivat će sporazum o povlačenju. “Sukladno Sporazumu, pravo EU-a nastavit će se primjenjivati tijekom navedenog prijelaznog razdoblja (do 31. prosinca ove godine, ukoliko se ne postigne dogovor o produljenju prijelaznog razdoblja) te slijedom toga neće biti promjena u odnosu na već postojeća pravila”, odgovorili su iz Ministarstva na naša pitanja. Dakle, ukratko: iz Vlade poručuju da se zasad ništa neće mijenjati.

Pregovori o budućim odnosima

Sporazum o razdruživanju trebao bi večeras ratificirati Europski parlament. Nakon toga očekuje se potvrda sporazuma i u Vijeću EU, no sve to trebalo bi biti puka formalnost.

Predviđeno je da prijelazno razdoblje – u kojem Britanija i dalje primjenjuje europska pravila – traje do kraja godine. Ali ga je moguće i produljiti, ako se obje strane, europska i britanska, o tome slože. Britanski premijer Boris Johnson već sad, međutim, tvrdi da ne želi produljenje. Tijekom narednih 11 mjeseci EU i Britanija pokušat će ispregovarati sporazum o budućim odnosima.

 

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
479 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program