Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Britanska Ikea srezala plaćeno bolovanje necijepljenim radnicima koji zbog korone završe u samoizolaciji

Necijepljeni radnici koji moraju u samoizolaciju dobivat će 96,35 funti tjedno dok su do sada dobivali od 400 do 450 funti

Members of the public queue outside an Ikea store at Wembley in north-west London as it re-opens its doors following the easing of the lockdown restrictions during the novel coronavirus COVID-19 pandemic on June 1, 2020. - Some non-essential stores, car dealerships and outdoor markets in Britain on June 1 were able to reopen from their COVID-19 shutdown in an easing of coronavirus lockdown measures. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
FOTO: AFP

Britanska Ikea je srezala naknade za bolovanje necijepljenim radnicima koji moraju u samoizolaciju, javlja BBC. Iz te tvrtke su priznali da se radilo o ‘emocionalnom pitanju’ ali i da su morali prilagoditi svoju politiku okolnostima. Na ovaj su se potez odlučili nakon što su imali velik broj odsutnih zaposlenika i to u vrijeme kada troškovi proizvodnje rastu.

Tako će necijepljeni radnici koji moraju u samoizolaciju dobivati 96,35 funti tjedno, što je minimalna zakonska naknada za bolovanje u Velikoj Britaniji. Prosječno su dosad dobivali 400 do 450 funti naknade, ovisno o lokaciji, i to unaprijed. Radi se o iznosu prije plaćanja poreza.

Ikea u Velikoj Britaniji zapošljava oko 10.000 ljudi, a o svojem najnovijem potezu su poslali priopćenje. “U potpunosti cijepljeni radnici ili oni kod kojih postoje olakotne okolnosti će primiti punu plaću za vrijeme samoizolacije”, poručili su. “Necijepljeni radnicima će biti plaćeno u skladu s pravilima tvrtke o odsutnosti zbog samoizolacije, pri čemu će se isplaćivati zakonska naknada za bolovanje”, dodali su.

Kažu da će posebno razmotriti svaki slučaj

Dodaju da znaju kako je tema osjetljiva kao i da će se svaki slučaj posebno razmatrati. “Stoga pozivamo svakoga tko ima neke sumnje oko svoje situacije da porazgovara sa svojim menadžerom”, dodaje se.

BBC piše i kako u Velikoj Britaniji cijepljeni s dvije doze ne moraju u samoizolaciju ako su bliski kontakt zaražene osobe. Necijepljeni koje kontaktiraju epidemiolozi moraju u samoizolaciju koja traje 10 dana. Javljaju i kako se brojne tvrtke bore s manjkom osoblja, a sada imaju velik broj odsutnih zbog širenja visokozaraznog omikrona.