Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Britanska studija otkrila kako se kod djece koja su oboljela od Covida-19 mogu razviti neurološki problemi

Multisistemski upalni sindrom javlja se najčešće dva do šest tjedana nakon infekcije

Children wearing protective face masks arrive at school on September 7, 2020 in Zagreb. - School started in Croatia today with the implementation of epidemiological measures to combat the coronavirus pandemic. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
FOTO: AFP

Najnovija britanska studija koja je analizirala 46 djece koja su oboljela od virusa Covid-19 i liječila se u jednoj londonskoj bolnici, pokazuje da su u čak 24 slučaja mali pacijenti imali neurološke probleme. Najčešće su se razvili neurološki simptomi poput halucinacija, zbunjenosti, poteškoća u govoru te problemi s ravnotežom i koordinacijom pokreta.

Riječ je o multisistemskom upalnom sindromu u djece, MIS-C, kod kojeg pojedini organi i tkiva – poput srca, pluća, krvnih žila, bubrega, probavnog sustava, mozga, kože ili očiju – postaju ozbiljno upaljeni. MIS-C se smatra sindromom – skupinom znakova i simptoma, a ne bolešću – jer se o njemu ne zna puno, niti uzroci niti rizici.

Prijavljeno je 36 smrtnih slučajeva

Multisistemski upalni sindrom u djece koji dovodi do neuroloških problema javlja se najčešće dva do šest tjedana nakon infekcije. Taj je sindrom rijedak, ali može biti vrlo ozbiljan. Centru za kontrolu i prevenciju bolesti do sada su prijavljena 3165 slučajeva u 48 država, uključujući 36 smrtnih slučajeva. Do sada se vjerovalo da djeca i tinejdžeri razvijaju tek blaže simptome, kao što su osip, bolovi u trbuhu, crvene oči, a tek rijetko probleme sa srcem poput niskog krvnog tlaka, šoka i poteškoća s disanjem.

U studiji dr. Omara Abdel-Mannana, znanstvenog suradnika u kliničkom istraživačkom centru na Sveučilišnom koledžu u Londonu na Institutu za neurologiju, utvrđeno je također da su mladi bolesnici s neurološkim simptomima češće od svojih vršnjaka koji su bili zaraženi virusom Covid-19, završavali na respiratorima zbog sistemskog šoka kao dijela hiperinflamatornog stanja.

Najčešći znakovi i simptomi multisistemskog upalnog sindroma u djece su groznica koja traje 24 sata ili duže, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, osip, neobičan umor, ubrzan rad srca i disanja, crvene oči, crvenilo ili oticanje usana, jezika, ruku ili stopala, glavobolja, vrtoglavica, povećani limfni čvorovi, jaki bolovi u želucu, teškoće u disanju, blijeda boja kože, usana ili noktiju, nemogućnost buđenja ili spavanja.

Osjećali zbunjenost, halucinirali…

Svih 24 bolesnika s neurološkim simptomima imalo je glavobolju, 14 encefalopatiju, osjećali su zbunjenost, imali su probleme s pamćenjem ili pažnjom. Šestero djece doživljavalo je halucinacije, opisivali su ili imali osjećaj da slušaju ljude koji nisu bili u sobi ili su pak vidjeli likove iz crtića kako se penju po zidovima. Šestero djece teško je kontroliralo mišića koji se koriste u govoru, a četiri su imali problema s ravnotežom ili koordinacijom.

Trinaest od 24 s neurološkim simptomima morali su na respiratore, a 15 su primali lijekove za poboljšanje srčanih kontrakcija, objasnio je dr. Abdel-Mannan. Suprotno tome, samo je troje od 22 djece bez neuroloških problema, trebalo pomoć respiratora, a sedmoro lijekove za srce. Nitko od djece s halucinacijama nije trebao psihotropne lijekove.

U studiji objavljenoj prošlog mjeseca u časopisu JAMA Neurology, u SAD 126 od 616 mladih ljudi koji su oboljeli od Covida-19 imali su neurološke probleme, a većinom su bili muška djeca u prosječnoj dobi od 10 godina. U 61 bolnici 20 pacijenata imali su posljedice opasne po život, a među njima su bili moždani udar ili teška encefalopatija. U odraslih se rijetko pojave znakovi i simptomi slični MIS-C, a simptomi se pojavljuju najčešće tjednima nakon infekcije COVID-19.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu