Politika & Kriminal

Britanske vlasti optužile ubojicu zastupnika i za terorizam: 'Njegovi motivi su vjerski i ideološki'

Tužiteljstvo tvrdi da je osumnjičeni godinama planirao ubiti zastupnika

FOTO: Screenshot YouTube / Sky News

Gotovo tjedan dana nakon ubojstva britanskog zastupnika Davida Amessa osumnjičenik je optužen za ubojstvo i za planiranje terorističkog čina, a državno odvjetništvo govori o “vjerskim i o ideološkim motivima” zločina.

Ali Harbi Ali, 25-godišnji Britanac somalskog podrijetla, pojavio se u četvrtak pred sudom u Westminsteru u Londonu. David Amess (69), konzervativni zastupnik, otac petero djece, izboden je nožem u petak dok je razgovarao sa svojim biračima u metodističkoj crkvi u Leighu-on-Sea, 60 km istočno od Londona.

Smrt uglednog zastupnika koji je u parlament ušao 1983., bio poznat po svojoj ljubaznosti i kojega su poštovali i njegovi politički protivnici, potresla je zemlju. Bio je praktični katolik i uvjereni pristaša brexita. Odmah nakon ubojstva policija je objavila da je motiv ubojstva “možda povezan s islamističkim ekstremizmom”.

‘Motivi vjerski i ideološki’

“Sudu ćemo predočiti dokaz o tome da je ubojstvo povezano s terorizmom, njegovi su motivi točnije i vjerski i ideološki”, rekao je u četvrtak u priopćenju Nick Price, šef odjela za suzbijanje terorizma pri državnom odvjetništvu. Tužitelj James Cable rekao je sudu da je Ali Harbi Ali, sin bivšeg savjetnika za komunikacije somalskog premijera, pristaša Islamske države koji je godinama planirao ubiti člana parlamenta.

U Velikoj Britaniji se zadnjih godina dogodilo nekoliko džihadističkih napada nožem, a odgovornost za neke je preuzela skupina Islamska država (IS). Zasad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za ubojstvo Davida Amessa.

Osumnjičenik koji je uhićen na mjestu zločina kratko je pohađao program za suzbijanje radikalizacije, pišu britanski mediji, ali ga sigurnosne službe nisu ocijenile opasnim. Motiv njegova napada zasad je nepoznat i policija je u četvrtak pozvala na strpljenje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu