Politika & Kriminal

Britanski parlamentarni zastupnik izboden u crkvi, umro je

Nepoznati muškarac je prišao zastupniku Davidu Amessu i izbo ga nekoliko puta

Zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu David Amess preminuo je nakon što je izboden na sastanku koji se održavao u Essexu, u njegovoj izbornoj jedinici, javlja Sky News. Sastanak je bio u Metodističkoj crkvi Belfairs u mjestu Leigh-on-Sea.

Kako je javio Sky News, napadač je ušetao na sastanak i izbo Amessa više puta. Policija ga je odmah uhitila. Sve se dogodilo oko 12:05 sati po lokalnom vremenu, a iz policije su tada javili da ne tragaju ni za kim više u vezi s ovim događajem.

Policija Essexa se ponovno oglasila u 16 sati s porukom kako je izbodeni muškarac preminuo. Dodali su i da uhićeni koji se dovodi u vezu s ovim događajem ima 25 godina, te da njegov motiv za napad nije poznat.

Pružali mu pomoć na licu mjesta

Dugo nije bilo poznato u kakvom je stanju 69-godišnji Amess za kojeg se znalo tek da je izboden više puta. Sky News i dalje ima helikopter na licu mjesta koji pokazuje veliku prisutnost policije i hitnih službi. To je za Reuters potvrdio i lokalni vijećnik John Lamb. “Ne znamo koliko je ozbiljno, ali ne izgleda dobro”, rekao im je ranije.

Zaposlenica obližnje praonice rublja je medijima rekla kako ne zna ništa o incidentu, tek da je primijetila velik broj vozila hitne pomoći. “Vidjeli smo policiju i hitnu nedugo iza 12:30”, rekla je AP-u. Hitna služba je Amessu pružala pomoć na licu mjesta, a ljudi upoznati sa situacijom medijima su rekli kako se to radi da bi ga stabilizirali prije nego što ga prevezu u bolnicu.

Mjesto događaja Sky News YouTube

Amess sam objavio gdje i kada će biti sastanak

Amess je prije tri dana na Twitteru objavio kako će danas održati sastanak s biračima u Metodističkoj crkvi Belfairs u mjestu Leigh-on-Sea.

Svi koji su se htjeli sastati s njim trebali su rezervirati sastanak mailom ili telefonski. Sky javlja i kako policija moli sve koji imaju nadzorne kamere u blizini mjesta događaja da se jave. Brojni članovi Vlade i britanski političari su na društvenim mrežama odmah iza napada počeli objavljivati kako su zgroženi ovim napadom te da su uz njega i njegovu obitelj.

Političari zgroženi napadom

David Amess je bio zastupnik Southend Westa od 1997. godine, a u parlament je prvi put ušao 1983. godine. Oglasili su se iz Zaklade Jo Cox koja je uspostavljena nakon što je parlamentarna zastupnica Laburista, Jo Cox, ubijena uoči sastanka s biračima u Birstallu 2016. godine.

Oglasio se i njezin udovac, Brendan Cox, koji je napade na izabrane zastupnike nazvao napadima na samu demokraciju. “Nema izgovora i opravdanja. Nema većeg kukavičluka od toga”, napisao je.


Uskoro opširnije*

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu