Britanski mediji svaki dan pišu nešto drugo, ali evo, sad javljaju da May ipak neće tražiti dulju odgodu Brexita

Do Brexita bi trebalo doći za 9 dana, a nagađanja britanskih medija mijenjaju se iz dana u dan

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2019
Foto: Profimedia, Alamy

Britanska premijerka Theresa May neće tražiti od Europske unije dulju odgodu Brexita, piše u srijedu BBC. U utorak je BBC objavio da će May u pismu Europskoj uniji zatražiti produljenje Brexita do kraja lipnja, s mogućnošću produljenja odgode do dvije godine. BBC i Sky News u srijedu pišu da će May u pismu EU-u zatražiti kraću odgodu.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u utorak da odgoda mora biti povezana s nečim novim i mora se osigurati da se na kraju moguće odgode ponovno ne dovedemo u sadašnju situaciju. “Dulja odgoda treba biti povezana s nečim novim, novim događajem, novim političkim procesom”, rekao je u utorak Barnier nakon sastanka Vijeća za opće poslove koje razmatralo situaciju oko Brexita.

Za EU su pregovori oko Brexita završeni

Izlazak Velike Britanije dominirat će dvodnevnim sastankom na vrhu EU-a, koji počinje u četvrtak u Bruxellesu. Plan britanske premijerke Therese May da do početka summita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu, doveden je u pitanje u ponedjeljak kada je predsjednik Donjeg doma John Bercow rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju.

May je nakon trećeg glasanja planirala doći na summit EU-a sa zahtjevom da se odgodi izlazak iz EU-a. Po aktualnim odredbama, Velika Britanija napušta EU – sa ili bez sporazuma – za devet dana. U Europskoj uniji ističu da nema nikakvih izgleda za ponovno otvaranje pregovora o sporazumu koji je May postigla s Bruxellesom i očekuju da premijerka May dođe na summit s jasnim planom što želi.

Teo Marević
Telegram autor
Više s weba
Ostanite uz telegramov program