Politika & Kriminal

Britansko gospodarstvo u recesiji, prvi put u 11 godina

U drugom kvartalu pad BDP-a je 20,4 posto

British Prime Minister Boris Johnson addresses a press conference alongside President of the European Commission at a European Union Summit at European Union Headquarters in Brussels on October 17, 2019. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Prvi put u 11 godina, britansko gospodarstvo je u recesiji, javlja BBC. U razdoblju od travnja do lipnja ove godine, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva pretrpjela rekordan pad od 20,4 posto u odnosu na prethodni kvartal.

To je, navodi BBC, gurnulo zemlju u tehničku recesiju, jer je gospodarstvo padalo dva uzastopna kvartala. Radi se o prvoj recesiji od 2009. godine.

Početak oporavka u lipnju?

S obzirom da su u lipnju ublažene restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja epidemije koronavirusa, očekuje se da će se ekonomija početi oporavljati. I druga europska gospodarstva bilježila su rekordan pad BDP-a u drugom kvartalu ove godine, također zbog epidemije koronavirusa.

Njemačka ekonomija je, kako smo pisali krajem srpnja, pala 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u usporedbi s istim kvartalom prošle godine pad je bio 11,7 posto. Tako loše rezultate njemačko gospodarstvo nije imalo niti u vrijeme globalne krize 2008./2009. godine.

Nastavite čitati