Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bugarski parlament odobrio da se odblokiraju pregovori Sj. Makedonije oko ulaska u EU

Sofija je prihvatila francuski prijedlog razriješenja spora sa Sjevernom Makedonijom, ali nije sigurno hoće li i Skopje

Bulgaria's new Prime Minister and leader of We Continue the Change (PP) party Kiril Petkov (C) speaks before being sworn in at the Bulgarian Parliament building in Sofia, on December 13, 2021 . (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
FOTO: AFP

Bugarski parlament odobrio je danas ukidanje veta na otvaranje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije EU-u. Time se otvara put za deblokiranje te zemlje pristane li Skopje na njihove uvjete, što nije sigurno, jer ih makedonska vlada smatra “neprihvatljivima”. “Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 protiv i 21 suzdržanim”, objavio je Atanas Atanasov, potpredsjednik parlamenta.

Zastupnici su glasali da vlada, s pregovaračkog okvira, ukloni veto koji je nametnut 2020. Članica EU-a, Bugarska se te godine usprotivila otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog dugogodišnjeg spora oko povijesti, jezika i prava bugarske manjine.

Uz Sjevernu Makedoniju, koja status kandidata ima 17 godina, u zastoju su i pregovori s Albanijom, jer EU njezin napredak veže uz njihove susjede. Do glasanja o ukidanju veta za Sjevernu Makedoniju dolazi dva dana nakon što je bugarskom premijeru Kirilu Petkovu, i njegovoj vladi, izglasano nepovjerenje.

Bugarski premijer poziva makedonskog da prihvati ovaj prijedlog

Prijedlog razrješenja spora došao je od Francuske, a uključuje priznanje bugarske manjine u makedonskom ustavu. Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski jučer je u Bruxellesu, nakon samita EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, ljutito poručio kako francuski prijedlog smatraju neprihvatljivim.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je priznao kako njegov prijedlog nije “najpošteniji” prema Sjevernoj Makedoniji. Međutim, sam čin glasanja za ukidanje veta predstavlja veliki zaokret u bugarskoj politici. Premijer na odlasku, Petkov, je u intervjuu za Politico, pozvao Kovačevskog da “bude hrabar” i prihvati prijedlog Pariza, ali je i priznao kako bi njegovog kolegu iz Skopja mogla zadesiti ista sudbina – pad vlade.

“Znam da je to politički teška odluka… Ali, kao političari, moramo odlučiti koja je naša svrha? Da imamo stabilnu vlasti ili da vodimo naciju i odvedemo je korak naprijed iako put nije ugodan. Mislim da je to ova odluka”, kazao je Petkov. Ustvrdio je da bi on, na Kovačevskovom mjestu, bez razmišljanja prihvatio francuski prijedlog. “Ali za to je potrebna odvažnost”, rekao je Petkov zaključivši kako je pad njegove vlade bila cijena da “Bugarska napravi korak naprijed”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više