Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Bulj i stožer u Sinju ukinuli nošenje maski u gradskim školama, županija: 'Mi smo osnivač, nećemo to podržati'

'Bulj ili ne pozna propise ili namjerno potencira ovo pitanje za prikupljanje jeftinih političkih poena", rekao je županijski pročelnik za obrazovanje

16.08.2021., Split - U trecem pokusaju konstituirana Skupstina Splitsko-dalmatinske zupanije i za predsjednika izabran Mate Simundic.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Maske u Sinju više neće biti obvezne u školama, objavio je gradonačelnik Miro Bulj na Facebooku, međutim, iz Splitsko-dalmatinske županije poručuju kako se maske u sinjskim školama i dalje moraju nositi.

Bulj je na Facebooku objavio kako je Stožer grada Sinja, za kojeg tvrdi da je nadležan, prihvatio njegov prijedlog da se ukine obveza nošenja maski u sinjskim osnovnim i srednjim školama za učenike, nastavnike i profesore.

“Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski druže za vrijeme velikog odmora, malih odbora i prije i poslije nastave ne poštujući nikakve epidemiološke mjere”, napisao je Bulj.

Županija poručuje suprotno

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je kako škola lokalnom stožeru može predložiti blaže mjere ako je epidemiološka situacija povoljna, ali da za to treba imati suglasnost osnivača, odnosno Splitsko-dalmatinske županije, donosi Slobodna Dalmacija.

“S obzirom na to da je kod nas sve lošija epidemiološka situacija i da dalje raste broj novooboljelih, smatram da SDŽ neće dati svoju suglasnost, odnosno podržati takav prijedlog”, istaknula je Karin.

“Od škola u Sinju nismo dobili nikakav prijedlog o ukidanju zaštitnih maskica”, poručio je Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, čiji je ured osnivač škola u Županiji, pa i u Sinju. Rekao je da će kontaktirati epidemiologe dobiju li takav prijedlog te poštivati njihove preporuke.

‘Svi su dužni poštivati propise’

“Stoga i sutra, u četvrtak, učenici moraju u sinjske srednje i osnovne škole doći sa zaštitnim maskicama, jer su svi dužni poštivati propise”, poručio je Đonlić. Na pitanje što ako ravnatelji sinjskih škola inzistiraju da se maske ne nose, pritom se pozivajući na odluku Mire Bulja i gradskog stožera, odgovorio je: “Postoji Državni inspektorat, prosvjetni inspektori koji moraju kontrolirati situaciju na terenu i takvi će ravnatelji trebati snositi posljedice.”

Đonlić je u izjavi dostavljenoj medijima također poručio kako učenici u sinjskim školama sutra moraju nositi maske zbog nepovoljne epidemiološke situacije te da ta mjera ostaje na snazi do daljnjega. Naglasio je kako u trenutnoj situaciji ne bi dali suglasnost za ukidanje te mjere, čak i da su dobili zahtjev od škola.

Za Bulja je pak rekao: “Gradonačelnik Bulj ili ne pozna propise ili namjerno potencira ovo pitanje želeći prikupiti jeftine političke poene. Proceduru za ukidanje mjere nošenja maski pokreće škola, a suglasnost daje osnivač te lokalni stožer.”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu