Komentari

Buljan Flander i sud provode jedan od najvećih i najbizarnijih udara na slobodu medija u povijesti Hrvatske

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece nakanila je "zaustaviti Reuters". Dirljivo, ali i opasno u zemlji suspektne demokratičnosti

Bit ove mračne želje za cenzurom vjerojatno nije nada u to da će sad odjednom svi prestati spominjati pitanja o tome kako funkcionira Poliklinika koju vodi Gordana Buljan Flander, jer valjda ni sudac, ni sama ravnateljica nisu baš toliko naivni. Bit je u strahu. Onom strahu koji sudski autoritet nastoji utjerati ne samo H-Alteru i Jeleni Jindri, nego i svima ostalima koji se bave ovim poslom

U gluho noćno doba, skoro pred jutro, vladajuća stranka je donijela odluku o preimenovanju gradskog mosta kojim se slavi ratni zločin nad nenaoružanim zarobljenicima. Niti pola sata kasnije, javna televizija je u “ekskluzivnom terminu” od četiri ujutro pustila emisiju u kojoj se problematizira afera s političkim uhljebljivanjem u režiji iste stranke i njenih koalicijskih partnera. Predvečer je sud zabranio daljnju objavu serije tekstova koje je sudac, bez da je poslušao stranu izdavača ili autora ocijenio neetičnima i neobjektivnima.

Sve to je današnja Hrvatska, samo u jednom jedinom danu, 22. rujnu 2021. godine.

Novitet u arsenalu

I dok smo na HRT-ova bizarna udovoljavanja željama ili pretpostavljenim željama vlastodržaca navikli, isto kao i na HDZ-ovu mučnu “dvostruku konotaciju” u pitanju tema vezanih za ratove, odluka suca Andrije Krivaka kojom se ovako ograničava sloboda medija novitet je u arsenalu obračuna s demokracijom u Hrvatskoj za vrijeme Andreja Plenkovića.

Mjera koju je donio Općinski građanski sud u Zagrebu nije donesena pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa, javno ćudoređe ili neku sličnu caku iz bogatog arsenala domaćih i bjelosvjetskih cenzora. O ne, ovo je totalno drugačije – majstor je, valja opet naglasiti – bez obavještavanja druge strane i bez održanog ročišta – na osnovu Ovršnog zakona zabranio daljnju izdavaču portala H-Alter objavu tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander. Uz edukativno objašnjenje kako sloboda medija nije neograničena i da se, između ostalog, može ograničiti radi zaštite ugleda ili prava drugih.

Zaustavite Reuters?

Presuda je, naravno, potpuno besmislena. Jedina besmislenija stvar u Univerzumu od ovakve zlonamjerne i(li) blaženo neinformirane sudske odluke je sam zahtjev tužitelja – da se, naime, serijal o njihovim navodno sumnjivim praksama iz pera novinarke Jelene Jindre prestane objavljivati.

Prvo, sama odluka Suda je već izazvala reakciju – gomila medija i novinara su već podsjetili o čemu se u cijeloj priči radi, uz niz raskošnih linkova na cijeli serijal tekstova o Poliklinici i gospođi koja je, evo sad, nakanila “zaustaviti Reuters”.

Mračna želja

Druga stvar je toliko očita da je nevjerojatno da ni Gordani Buljan Flander, ni cijenjenom sudu nije pala na pamet. Reuters se, naime, ne može zaustaviti. Što znači zabrana objavljivanja nastavka serijala jednom izdavaču u dobu kad doslovno svatko, ali svatko, može biti izdavač. Tko će zaustaviti nekog “Peru Perića” da na društvenim mrežama objavi link na naredne tekstove Jelene Jindre na ovu temu? I tko će zaustaviti sve ostale medije da ih prenesu – osim izdavača imenovanog u smiješno entuzijastičnoj cenzorskoj presudi?

Ono što nije nimalo smiješno je, međutim, mračna želja koja stoji iza nakane da se zaustavi objavljivanje novinarskih tekstova i mogućnost, makar i ovako nategnuta, da se zabrana provuče kroz hrvatske zakone.

Strah obavlja posao

Bit te mračne želje za cenzurom vjerojatno nije nada u to da će sad odjednom svi prestati spominjati pitanja o tome kako funkcionira Poliklinika koju vodi Gordana Buljan Flander, jer valjda ni sudac, ni sama ravnateljica nisu baš toliko naivni. Bit je u strahu. Onom strahu koji sudski autoritet nastoji utjerati ne samo H-Alteru i Jeleni Jindri, nego i svima ostalima koji se bave ovim poslom.

Zamislimo da ova smiješna presuda preživi dovoljno dugo prije nego je odstrijele viši domaći ili europski sudovi. Da se tako, naprečac i preko noći može zabraniti, primjerice, izdavanje novina koje su već otisnute. Da se urednici u medijima jednostavno odluče ne riskirati s Ovršnim zakonom. Da novinari dobro razmisle prije početka pisanja teksta koji bi nekoga možda mogao natjerati da posegne za traženjem zabrane. Ovako kako je presuda postavljena, uostalom, svakom kome se ne sviđa neki tekst otvaraju se vrata da pokuša zaštititi svoju čast i ugled apriornom zabranom objavljivanja bilo čega na tu temu. A strah bolje od ikojeg cenzora, pogotovo u društvima suspektne demokratičnosti i nejakih institucija, obavlja posao.

Na potezu je politika

Hoće li svoj posao obaviti više sudske instance vidjet će se u narednim tjednima. Hoće li ga obaviti politika, koja bi se trebala unisono zgroziti nad ovrhom provedenom nad budućim tekstovima, vidjet će se već danas. Posebno se to odnosi na zeleno-lijevu, progresivnu koaliciju koja Vlada Zagrebom, gradom koji je osnivač Poliklinike i koji imenuje Upravno vijeće. To tijelo, pak, imenuje ravnateljicu. Ovu koja je odlučila zaustaviti Reuters.

Uopće ne ulazeći u suštinu cijelog serijala koji objavljuje H-Alter (u koju itekako treba ući), ključno je postaviti jedno jedino pitanje. Bi li, uopće, itko povjerio zaštitu djeteta osobi koja je kumovala jednom od najvećih i najbizarnijih udara na slobodu medija u 31 godinu povijesti hrvatske demokracije?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu