Bunjac izlazi iz Živog zida

Za sve krivi Vladimiru Palfi, koju je usporedio s Elenom Ceaușescu

ZADNJA IZMJENA: lip 7, 2019

“Odlučio sam još jučer navečer, izlazim iz Živog zida”, kazao je danas na konferenciji za medije pobunjeni saborski zastupnik te stranke, Branimir Bunjac. “To je za mene teška, emotivna odluka, jer smo svi mi koji smo bili članovi Živog zida, živjeli za Živi zid”. U kratkom istupu ponovno je govorio o Vladimiri Palfi, koju je usporedio sa zloglasnom suprugom rumunjskog diktatora. “U onom trenutku kad smo vidjeli da stranku preuzima jedna osoba, Vladimira Palfi, hrvatska verzija Elene Ceaușescu, koja ne dopušta nikakve izbore u stranci, da otvoreno radi protiv saborskih zastupnika, nismo imali izbora, morali smo prestati davati podršku”, rekao je.

“U trenutku kad sam vidio da Živi zid napuštaju najodaniji od najodanijih, garda Živog zida, pretorijanci, oni koji nisu jeli ni spavali da bi volontirali u živom zidu, kad sam vidio da ti ljudi odlaze iz stranke, bilo je jasno da tu nema mjesta za idealista, pa ni za mene. Postajem nezavisni zastupnik, na redu je gospođa Palfi Sinčić. Ja imam dvije mogućnosti: da nastavim političko djelovanje u nekom drugom formatu, ili da se vratim u političku anonimnost”, rekao je Bunjac.

Mandat u Saboru pripada Palfi

Nije želio odgovoriti hoće li se pridružiti Pernaru u pokretanju nove stranke. “Postoji mogućnost da djelujem u politici, a jedna je mogućnost da djelujem zajedno s Pernarom i bivšim članovima Živog zida”, rekao je, još jednom dodavši da se Živi zid nije raspao zbog njega.

Bunjac je kazao da on nema mandat. “Sinčić ima mandat. Palfi ima mandat. Ja nemam apsolutno ništa. S Palfi nema dogovora”, rekao je Bunjac, koji je dodao da ne namjerava otići u Europski parlament. “Obzirom da sam napustio Živi zid, moram prepustiti mandat Živom zidu, ali moram tek dobiti taj mandat da bi ga prepustio. Neću ići u Europski prlament jer bi to bila prevara birača”, poručio je.

Svađa je kulminirala tijekom kampanje

Novinari su Bunjca pitali o brojnim kreditima kojima su on i njegova supruga navodno opterećeni. Priznao je da je zadužen i dodao da su činjenicu da ima kredite i dvoje malodobne djece namjeravali iskoristiti oni koji nisu očekivali da će izaći iz stranke. “Radije sam spreman biti siromah nego dati podršku pogrešnim ljudima. To što se oni brinu o mojim kreditima više govori o njima samima nego o politici kakvu zastupaju.”

“Neshvatljivo je koliko je Sinčić promijenio osobnost u zadnje vrijeme”, rekao je Bunjac, koji je priznao da se nije uspio sastati sa Sinčićem. “Nebrojeno puta sam se suprotstavio Palfi. Stvar je kulminirala tijekom kampanje, ali da smo tada to rekli sasvim sigurno ne bi bilo ni tog mandata. Mi smo to iznijeli na stranačkim tijelima. Međutim, kad smo mi to iznijeli, jednostavno se krenulo na ucjene i pritiske, a da bi sve na kraju kulminiralo onom dječjom presicom na Zrinjevcu”, rekao je Bunjac.

Bunjac je na Facebooku malo prije početka presice objavio fotografiju precvikane članske iskaznice Živog zida. U stranci je, sudeći prema tekstu objavljenom uz poruku, proveo četiri godine, pet mjeseci i četiri dana.

Zbunjujuće poruke jučer

Bunjac je jučer najavio da će odluku o tome napušta li Živi zid javnosti priopćiti danas. “Odluku sam donio, bit će priopćena javnosti u petak prijepodne. U svakom slučaju, izlazak i osnutak nove stranke je opcija. Htio sam provesti manje konzultacije s ljudima do čijega mišljenja mi je stalo, to sam obavio i donio sam odluku”, rekao je Bunjac, koji je dodao da misli kako je Živi zid propao. “On više ne postoji te se nalazi na samrtnoj postelji”, kazao je Bunjac.

Jučer nije bilo jasno niti hoće li se Bunjac pridružiti Ivanu Pernaru, koji je jučer najavio svoj odlazak iz Živog zida i osnivanje nove stranke. Štoviše, pojavile su se sumnje da će Bunjac izigrati Pernara, koji je djelovao uvjeren da su obojica raskrstili sa Živim zidom. Bunjac je, međutim, uzeo 24 sata za razmišljanje i dao naslutiti da bi mogao ostati u stranci ako predsjednik Sinčić raspiše unutarstranačke izbore.

“U svakom slučaju to je jedna od opcija i to će se znati vrlo brzo”, rekao je novinarima, pojasnivši da se prije konačne odluke tijekom prijepodneva želi konzultirati s ljudima do čijeg mišljenja jako drži, a riječ je o ljudima koji imaju veliko životno iskustvo pri čemu nisu nužno u politici.. “Mislim da o tome treba odlučiti u sljedeća 24 sata”, rekao je u jučer poslijepodne.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2269 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program