Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Burna noć u Puli. Gradonačelnik, SDP i HDZ srušili predsjednicu Vijeća iz Možemo koja se bori protiv gradnje hotela na šetnici uz more

Radojčić tvrdi da su je opozvali jer žele spriječiti referendum o projektu Lungomare, o kojem je Telegram detaljno pisao

FOTO: Vjekoslav Skledar

S 12 glasova za i četiri protiv, noćas je na sjednici pulskog Gradskog vijeća smijenjena predsjednica Vijeća Dušica Radojčić iz platforme Možemo, nakon čega je novom predsjednicom, jednakim omjerom glasova, imenovana donedavna članica Istarske stranke umirovljenika te od jučer nezavisna vijećnica Marija Marković Nikolovski.

Tako je odlučila natpolovična većina vijećnika na sjednici pulskog gradskog vijeća koja je trajala osam sati, a za razrješenje Dušice Radojčić glasali su vijećnici iz redova Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića, njih 4, troje SDP-ovaca, dva HDZ-ova vijećnika, vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula, koji je pokrenuo njezinu smjenu, te vijećnica Zelenih Gordana Ferenčić i nezavisna vijećnica Marija Marković Nikolovski.

Protiv razrješenja bilo je četvero vijećnika Možemo Pula. Ostatak vijećnika, odnosno IDS-ovci, poprilično su očekivano uoči glasanja o razrješenju Radojčić demonstrativno napustili sjednicu u znak neslaganja. Oni su, naime, od samog početka rušenja predsjednice Vijeća izražavali neslaganje s tim činom, uglavnom govoreći kako ne postoje suštinski razlozi za njen opoziv.

Opoziv zbog projekta Lungomare

Inače, nova predsjednica pulskog gradskog vijeća dva dana prije sjednice podnijela je ostavku na mjesto predsjednice pulske podružnice ISU-a nakon što je predsjednik ISU-a Zdenko Pliško najavio da će ona biti isključena iz stranke u slučaju da glasa mimo odluke koju je donijela stranka, a koja ne podržava smjenu aktualne predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić.

Smjenu Dušice Radojčić pokrenuo je vijećnik Srpske nacionalne manjine Milan Rašula zbog navodne zlouporabe ovlasti, prikupivši deset vijećničkih potpisa što je bilo dovoljno za uvrštavanje na dnevni red sjednice.

Rašula je kao razloge za smjenu Dušice Radojčić naveo proceduralne manjkavosti u vođenju sjednica i obraćanje predstavnica građanske inicijative za referendum za Lungomare, bliski pulskom Možemo vijećnicima na jednoj od sjednica. O bitki za Lungomare Telegram je detaljno pisao i ovdje možete pročitati reportažu našeg Andreja Dimitrijevića.

‘Žele spriječiti referendum’

“Jedina sam koja se suprotstavlja politikama pogodovanja privatnim interesima u prostornom planiranju tako da nije nimalo čudno da su se toliko potrudili oko moje smjene i stvorili ovu dosta neprincipijelnu antireferendumsku žeton koaliciju”, kazala je Radojčić.

Ta koalicija, po njoj, ima dva cilja – kratkoročni da se opstruira referendum za Lungomare te dugoročni da se nastavi s pogodovanjem privatnim interesima u prostornom planiranju.

“Tu novu koaliciju čine Zoričić sa SDP-om, pridružio im se i HDZ i dva žetona iz IDS-ovog bloka. Znakovito je da je predlagatelj moje smjene upravo vijećnik koji je osuđen za pronevjeru, krivotvorenje potpisa i prijevaru”, zaključila je Radojčić.

‘Donijeli ste zlu krv Puli’

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ustvrdio je kako je razočaran jer je “stalno živio u nadi da će dosadašnja predsjednica vijeća promijeniti način razmišljanja”.

“Sada je više nego očito da je velika udaljenost između onoga što govorite, onoga što mislite i ono što radite. Članovi iz Možemo provode samovolju, štite svoje članice s apartmanima, troše dnevnice na račun Grada da promoviraju platformu. Donijeli ste u Grad zlu krv, vijeće želite proglasiti kriminalnim jer se ne slaže s vama”, poručio je Zoričić i pozvao vijećnike da ga prijave DORH-u ako imaju što za prijaviti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više