Politika & Kriminal

Capak je ljut na farmaceutsku industriju: 'Očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugom'

Šef HZJZ-a vjeruje da će se pandemija smiriti za dvije godine

17.04.2020., Krapina - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak tijekom sluzbenog posjeta Krapinko-zagorskoj zupaniji. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, govorio je u intervjuu za Jutarnji list o svojim očekivanjima oko akcije cijepljena i trajanja pandemije koronavirusa. Capak je objasnio zbog čega cijepljenje kasni, optuživši farmaceutsku industriju za prijevaru. “Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama.

Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza! Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo”, kazao je šef HZJZ-a.

Kraj pandemije za dvije godine

Capak je prognozirao i kada će se svijet riješiti virusa koji hara već duže od godinu dana. “Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine”, kazao je Capak.

Capak je, kao član Stožera, govorio i o odnosu s medijima, koje često kritizira. Kazao je da su mediji na početku pomagali Stožeru. “Na početku. Kasnije su počeli medijski napadi. Što god napravimo, u najboljoj namjeri, jedan dio medija će biti i pisati protiv Stožera. Čak se i izmišljene vijesti objavljuju. Fake news. Počeo je rat informacijama. To se zove – ‘infodemija’. Pandemija informacija. Pročitao sam neki dan da glavni švedski epidemiolog ima policijsku pratnju, jer mu prijete smrću. I mi pojedinci iz Stožera primali smo prijetnje smrću”, kazao je.

Cilj je 50 posto cijepljenih

Šef HZJZ-a rekao je i kako će biti organizirana predstojeća turistička sezona. “25 posto BDP-a, dakle ukupnog prihoda Hrvatske dolazi iz turizma. Stoga naši potezi moraju biti usmjereni, osim zaštiti zdravlja, prema dobroj turističkoj sezoni. Moramo zadržati brojke zaraženosti na niskoj razini dok ne dođe proljeće. Ako to uspijemo, bit će svima lakše ovo ljeto. Tu je još i faktor cijepljenja: naručili smo više od šest milijuna doza cjepiva nadajući se da ćemo uspjeti cijepiti barem 50 posto naše populacije.

Potpuni kolektivni imunitet, za što svjetski epidemiolozi procjenjuju da treba cijepiti 70 posto populacije – jest optimum. No, mislim da je već 50 posto izvrstan omjer. Važno je smanjiti transmisiju zaraze, odnosno širenje bolesti. To ćemo postići samo cijepljenjem. Pa onda živjeti normalno. Turistima, stranim i domaćim, moramo omogućiti sređenu epidemiološku situaciju. To je cilj”, tvrdi Krunoslav Capak.

Treba nam Imunološki zavod

Capak je odgovorio i na pitanje o mogućnosti da Hrvatska proizvede cjepivo protiv Covida. “Ruđer Bošković nema kapaciteta za proizvodnju cjepiva. Imali smo vrhunski Imunološki zavod koji je proizvodio cjepiva i serume smatrane najboljima u svijetu. Sve je to stalo početkom ovog milenija zbog problema u poslovanju, tranziciji i potreba velikih ulaganja. Tako smo izgubili licencu za proizvodnju cjepiva.

Jedan od prioriteta naše Vlade je revitaliziranje Imunološkog zavoda i povratak naših cjepiva na svjetsko tržište. Dakle, mogli bismo… Znanja imamo. Potres je dosta oštetio Imunološki, što traži nova velika ulaganja. Imunološki ima zemlju u vlasništvu u Brezju kraj Samobora. Namjera je tamo napraviti novu zgradu i novu proizvodnju”, zaključio je.