Politika & Kriminal

Capak kaže da smo spremni za cijepljenje trećom dozom: 'Kada EU odobri, prvo će se cjepiti imunokompromitirani i starije osobe

Izgledno je da će se vrijednost covid potvrda za cijepljene produžiti sa sadašnjih 9 mjeseci na godinu dana

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je otkrio kako bi se vrijednost covid potvrda za cijepljene mogla produžiti sa devet mjeseci na godinu dana. To bi se trebalo znati do kraja ovog mjeseca.

“Vrlo je realno da ćemo mi to produžiti na dulje od devet mjeseci. Za sada nemamo studija koje pokazuju da bi s devet mjeseci trebali stati, da bi to bio nekakav ‘end point’ nakon čega bi trebala biti treća doza. Europska agencija za lijekove se još uvijek nije očitovala o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer”, izjavio je Capak naglasivši da EU generalno konzervativno gleda na treću dozu.

No, tvrdi da smo spremni početi je koristiti ako se pokaže da bi to bilo korisno za ljude koji su se cijepili prije više od osam mjeseci. “Mi smo napravili dokument koji je preliminarni provedbeni dokument sa prioritetima za cijepljenje trećom dozom. Ali čekamo da vidimo što će EU agencija za lijekove reći o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer. To bi onda bilo samo za Pfizer”, naglasio je ravnatelj HZJZ-a.

Treća doza prvo starijima i imunokompromitiranima

Kazao je i kako će, ako se pristupi trećoj dozi, ona isprva biti omogućena imunokompromitiranima i onima za koje se zna da ne mogu razviti adekvatan imunološki odgovor. “Dakle, za imunokompromitirane i starije osobe, a ovo ostalo ćemo odlučiti nakon što vidimo evaluaciju”, tvrdi Capak.

Otkrio je i da su još u lipnju započeli razgovore o proširenoj uporabi covid potvrda. “Kada će se uvesti i hoće li se uvesti, to još definitivno ne znamo, ali u svakom slučaju smo odlučili napraviti taj prvi korak. Zdravstvo je odlučilo i ministar Beroš da idemo s tim prvim korakom da za sve zdravstvene djelatnike bude obvezna covid potvrda. Kuda će to ići, to je teško predvidjeti”, kazao je prvi čovjek HZJZ-a.

Capak je potvrdio da će testovi zdravstvenim djelatnicima koje će morati obavljati dva puta tjedno biti besplatni, ali nije se izjasnio do kada. Naglasio je tek da bi testovi mogli biti besplatni prvih mjesec dana jer je to “minimalno” koliko će trebati za prilagodbu i apliciranje dvije doze kod onih koji se još nisu cjepili.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu