Politika & Kriminal

Capak na pitanje jesu li napokon počeli brojati i one koji su umrli izvan bolnica: 'Broj umrlih ćemo korigirati'

Konačna brojka za 2020. će nam biti poznata za mjesec dana, rekao je

02.11.2020., Zagreb - KB Dubrava od danas postala je samo covid-bolnica. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj se već neko vrijeme problematizira činjenica da se ukupnom broju umrlih od koronavirusa ne pribrojavaju osobe koje su preminule izvan bolničkog sustava. Dakle, osobe koje su, recimo, umrle u svom domu.

Tako je prije par tjedana i pulmolog Saša Srića, koji trenutno zbog pandemije radi u KB Dubrava, upozorio da bi trebalo objaviti ukupnu brojku preminulih od korone. Dakle, i one koji su umrli u bolnicama, ali i one koji su zbog brojnih komorbiditeta umrli izvan bolničkog sustava. “Ne da bismo zastrašivali građane, nego da bismo imali ukupnu sliku”, rekao je u prosincu Srića.

Konačna brojka za 2020. za mjesec dana

Danas je na presici nacionalnog stožera to komentirao šef Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kako kaže, broj umrlih će se korigirati. Na konkretno pitanje novinara jesu li počeli pribrajati mrtve izvan bolnica, rekao je:

“Mi komuniciramo broj umrlih u bolnicama jer to možemo dobiti u roku od 24 sata. Broj umrlih drugdje ćemo korigirati, kad netko umre doma onda se moraju neke druge stvari ispuniti. Naravno da ćemo mi pribrojiti sve kad dobijemo podatke. Do 30. listopada je 19 ljudi izvan zdravstvenih ustanova umrlo od covida. Konačna brojka za 2020. će nam biti poznata za mjesec dana.”

Nastavite čitati