Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Capak: 'Nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će u drugoj polovici listopada brojke početi padati'

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priznao je da nije očekivao da će danas brojka ići preko 2000

Prema službenim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatska je danas nakon pet mjeseci ponovno probila granicu od više od 2000 novozaraženih osoba koronavirusom; preminulo je, pritom, 27 osoba. Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je izjavio kako je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

Gostujući u RTL-u Danas, ipak je kazao kako se nada da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke nadalje padati. “Ako pogledate tjedne prosjeke, mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna”, rekao je. Naglasio je i kako je lošije vrijeme, koje dolazi, opasnost za daljnje širenje virusa.

‘Računamo da je ovo vrhunac’

No, kako kaže šef HZJZ-a, računaju na to da Hrvatska ima određeni postotak procijepljenih i osoba koje su preboljele Covid-19. “Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici desetog mjeseca, brojke početi padati”, kazao je Capak pa dodao da su i u Hrvatskoj moguće visoke brojke na zimu.

Nada se, dodaje, da do toga neće doći jer Hrvatska ima određenu razinu procijepljenosti i, kako je rekao, kvalitete držanja epidemioloških mjera. Komentirao je i treću dozu cjepiva, odnosno tzv. booster dozu. Naime, redovna treća doza, koja će se tretirati kao prve dvije, odnosi se na imunokompromitirane osobe, a booster doza na sve punoljetne osobe koje bi se odlučile na docjepljivanje.

Treća doza i produljenje covid potvrde

Redovna treća doza za imunokompromitirane, pojasnio je Capak, prema njihovim preporukama, primjenjivat će se osam tjedana nakon primjene druge doze, dok se docjepljivanje (booster doza) može primijeniti najmanje šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

“Mi smo u našem dokumentu dali preporuku da se za stacionarne ustanove socijalne skrbi i za zdravstvene sustave organizira cijepljenje kako je to bilo i s primarnim cijepljenjem, dok za sve one ostale kategorije u konzultaciji s liječnikom mi dakako možemo i na punktovima organizirati cijepljenje”, rekao je i dodao da još nisu odredili datume kada će se krenuti s trećom dozom.

Do toga bi, kaže, trebalo doći vrlo skoro. Kazao je i da će se covid potvrde, nakon treće ili booster doze, produljiti za još godinu dana.