Politika & Kriminal

Capak najavio popuštanje epidemioloških mjera i otkrio što bi sve moglo biti obuhvaćeno

Detalje vezane uz mjere najavio je za sutrašnju konferenciju za medije

FOTO: Screenshot/Nova Tv

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj sve je bolja, pa će od 15. lipnja doći do novog popuštanja mjera. Dakako ne svih, kazao je večeras u Dnevniku Nove TV ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, no djelomično one će ipak popustiti. Detalje vezane uz mjere najavio je za sutrašnju konferenciju za medije, no nešto je otkrio i večeras.

“Razgovara se o tome da se eventualno produži malo radno vrijeme, da se neki sportski događaji, treninzi i natjecanja na otvorenom malo popuste. Nešto od toga će biti, ali to ćemo znati sutra”, kazao je Capak.

Vjenčanja i koncerti

Podsjetio je i da će od 1. srpnja na snazi biti Covid uredba Europske komisije o tzv. digitalnim COVID potvrdama gdje će događaji poput vjenčanja biti mogući. Prednost na tim događajima će imati osobe koje su preboljele COVID, cijepljeni ili ako imaju negativan test. ”Do 1. srpnja ćemo svakako pustiti druge događaje takvog tipa koje će dati prednost osobama koje su se cijepile, koje su preboljele ili koje su se testirale i organizirat takve događaje na jedan siguran način”, otkrio je Capak.

Koncerata će, također, sigurno biti, govori. Do 1. srpnja tako bi se trebalo održati nekoliko probnih. Na njih će se moći odlaziti po klasičnim epidemiološkim mjerama, potvrdama o preboljenju, cijepljenju ili testiranju. ”Od 1. srpnja ćemo točno definirati koji su to događaji. Razmišlja se o tome da broj sudionika takvih događaja bude puno veći nego što je to sad dopušteno”, rekao je Capak.

Nove strategije za cijepljenje

Osvrnuo se i na stagnaciju kad je u pitanju cijepljenje. ”Istina je da je interes za cijepljenje nešto pao, ali imamo mi nove strategije, i o nagradama se razgovara. Imat ćemo mobilne timove koji će ići u ruralna područja i povećati dostupnost cijepljenja za one građane koji to do sada nisu imali na odgovarajući način”, objasnio je.

Svjesni su, komentira, da će teško biti dostići 70 posto procijepljenosti, ali će se potruditi da i taj cilj postignu. Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održat će sutra konferenciju za novinare u 11 sati gdje će svi detalji, kao što je Capak i najavio, biti poznati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu