Politika & Kriminal

Capak o novoj vrsti cjepiva koje smo naručili: 'Vidjeli smo da je Njemačka uzela pa smo i mi. Očito imaju više informacija'

'Još uvijek učimo, to su nova proteinska cjepiva i vidjet ćemo koja će im biti primjena', rekao je govoreći o Sanofiju

FOTO: Screenshot N1

Danas je održana presica Nacionalnog stožera na kojoj je Krunoslav Capak, između ostalog, govorio o novoj vrsti cjepiva koju je Hrvatska naručila.

Novinari su članove Stožera pitali zašto nabavljamo 336.000 doza novog cjepiva pored golemih količina neiskorištenih doza AstraZenece za koje se govori da bi im mogao isteći rok.

“Struka je jasno artikulirala, rekla je da moramo proširiti dijapazon. Riječ je o drugačijoj vrsti cjepiva i pitanje je što će praksa pokazati u idućem cjepivu. Još uvijek učimo, to su nova proteinska cjepiva i vidjet ćemo koja će im biti primjena”, rekao je Capak.

‘Odlučili smo se povesti za drugima’

Kaže kako je naručena tek mala količina cjepiva tvrtke Sanofi te da je inovativno i jeftinije od mRNA verzija. “Dosad smo imali vektorska cjepiva, ovo je proteinsko, a najavljuje se da će biti učinkovito. Cijena mu je manja od mRna cjepiva. Kad se objave znanstveni radovi, o njemu će biti poznato više. Ako se pokaže dobrim, ako će djelovati na varijante, pokušat ćemo naručiti više”, kaže.

Dodaje da su se pri narudžbi vodili prema tome što su i druge zemlje naručile isto Sanofijevo cjepivo. “Najviše je naručila Njemačka. Budući da su oni naručili velike količine, odlučili smo se povesti za njima jer očito imaju nešto više informacija”, rekao je.

‘Nemamo cjepiva kojima brzo istječe rok’

Tvrdi i da na lageru nemamo cjepiva kojima brzo istječe rok. “U dogovoru smo s ministarstvima vanjskih poslova, možemo prodavati ili poklanjati određene doze cjepiva. Oko 320.000 doza smo donirali, a premijer je na sastanku u Parizu rekao da ćemo direktno preko Covaxa, agencije za donaciju cjepiva zemljama trećeg svijeta, davati određene količine koje ni neće doći u Hrvatsku. Kad je bio ogroman interes, naručili smo više nego što je trebalo”, rekao je.

Kaže da ugovor s AstraZenecom neće više obnavljati. “Jer nisu ispunili obveze. Računamo da ćemo do prvog kvartala 2022. dobiti sve doze koje su bile obećane, a koje ćemo koristiti ili dati zemljama Trećeg svijeta”.

Na novinarsko pitanje smatra li da će novo cjepivo biti učinkovitije te bi li moglo veći broj ljudi uvjeriti da se cijepe, odgovara: “Još nemamo registracijski dokument koji će ići EMA-i, ali je poznato da se radi o cjepivu s manjim brojem nuspojava”.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu