Politika & Kriminal

Capakova zamjenica najavila nove načine korištenja covid-potvrda: 'Gledamo kako to drugi rade, sigurno ćemo nešto primijeniti'

Misli da nije veliki problem što je RH pocrvenila na koronakarti EU

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin gostovala je večeras u Dnevniku n1 televizije, gdje je komentirala posljednje novosti vezane uz koronavirus.

“Mi smo se najdulje u odnosu na ostale zemlje Mediterana držali, prvo u zelenom, onda u naranačastom. Razlika je 200 između narančastog i crvenog, ona je kod nas 201,56. Tek smo malo prešli granicu, nismo tako jako zaglibili. Nije to, naravno, dobro, ali s obzirom na naše okruženje i na okolnosti, da je turistička sezona pri kraju, zapravo je jako dobro”, rekla je Pavić Šimetin govoreći o danas objavljenoj vijesti da je hrvatska pocrvenila na koronakarti EU.

Najvažnija mjera protiv pandemije i dalje je cijepljenje, kaže Capakova zamjenica, koja je istaknula da se u Hrvatskoj cijepilo 84 posto liječnika. Ako su se ti koji cijepe druge cijepili, onda treba njima vjerovati”, rekla je.

Covid-potvrde ostaju

Pavić Šimetin otkrila je i kako bi se u budućnosti mogle koristiti covid potvrde. “Od covid-potvrda se neće odustati, one su uvedene i ujednačene na razini Europske unije i zapravo su vrlo jednostavan alat za provjeriti zadovoljava li netko osnovne kriterije po kojima ima manji rizik da bude zarazan za druge, ako je negdje među drugim ljudima.

Covid-potvrde u tom smislu treba koristiti, samo ih treba na neki način usmjeriti prema okupljanjima koja su dobrovoljna, ne od esencijalne važnosti za ljude, kao što sad imamo u smislu festivala. Za druge modele, jasno je da se o tome razgovara, raspravlja, gledamo modele kako to druge zemlje primjenjuju i sigurno će se nešto od toga u Hrvatskoj primijeniti.

Uvijek treba gledati što je ono bez čega ljudi ne mogu, svatko mora kupiti kruh i mlijeko, to se mora. Ali na zabavu, na festival, to nije nužno, tu se lakše može uvesti takva covid-potvrda kao uvjet za ulazak. Ovisi o tipu djelatnosti, razlogu za dolazak na okupljanje, u ustanovu…”, rekla je Pavić Šimetin, prenosi portal N1.

Moramo usporiti porast

Komentirala je i četvrti val epidemije. “Mi smo sad u uzlaznoj putanji, u sva tri vala dosad se prelamanje, silazak u nekakvu povoljniju situaciju dogodio nakon odluka o ograničenjima okupljanja. Prema tome, sad kad imamo ovakvu situaciju, uz mjere kojih se pridržavamo…

Jedino ako uspijemo s ovakvim mjerama i nadalje usporiti porast, onda se može nastaviti dalje tako. Jako je važno da se sad pridržavamo mjera koje imamo, nosimo masku, održavamo distancu… Kad se ovakva okupljanja organiziraju, da se onda organiziraju prema odlukama Stožera, da se smanji cirkulacija virusa i da pokušamo ublažiti uzlazni trend”, kazala je.

Što se tiče eventualnih novih restrikcija, Capakova zamjenica pojašnjava da Stožer svakodnevno promatra epidemiološku situaciju i razmatra mjere. “Takvo je godišnje doba, takav period u godini, kada jednostavno aktivnosti moraju krenuti. Učenici se moraju vratiti u škole, mi na radna mjesta, više ne možemo inzistirati samo na onome što je na otvorenom. Traže se modeli kako da sve aktivnosti idu uz što manja ograničenja, a opet na najsigurniji način”, rekla je Pavić Šimetin za N1.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu