Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Capakova zamjenica o covid mjerama: 'Maske se u Hrvatskoj ne nose još od travnja i ne planiramo ih vraćati'

'Veliki dio populacije je ili cijepljen ili je prebolio bolest'

FOTO: RTL screenshot

Nakon što je u srijedu objavljeno da je premijer Andrej Plenković po drugi put zaražen koronavirusom, zbog čega je umjesto njega sjednicu Vlade vodio ministar branitelja Tomo Medved, u fokus dijela javnosti došle su neke epidemiološke mjere s obzirom da se većina ministara na sjednici pojavila s maskama.

Time su ispoštovali preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da kao bliski kontakt nose masku 10 dana od posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom. No, valja napomenuti da taj njihov potez, iako preporučen, nije i obvezan, a tako će, prema riječima zamjenice ravnatelja HZJZ-a Ivane Pavić Šimetin i ostati.

Ona je o tome dala kratku izjavu za RTL.

Maske se više ne nose

“Djeca ne trebaju, ne nose masku. Naravno da onaj tko zbog zdravstvenog stanja, a pogotovo nastavnici su možda u višim dobnim skupina i narušenog zdravstvenog stanja, mogu nositi masku ako žele. Ali velim, maske se ne nose od 8. travnja 2022. godine”, kazala je Pavić Šimetin.

Upitana planira li se maske ponovo uvesti u školu, rekla je: “Za sada nikako ne, sada imamo cirkulaciju, virus koji je vrlo zarazan, jako brzo se širi. Opet, s druge strane, imamo veliki dio populacije cijepljen ili onih koji je prebolio bolest. Svi ti ljudi imaju određenu imunost.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više