Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Cappelli na presici o koronavirusu najavio: 'Pripremamo akciju s popustima 50 posto za hrvatske turiste'

Na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite o koronavirusu koja je počela u 16 sati rečeno je kako je u Hrvatskoj i dalje 11 zaraženih osoba. Posljednji slučaj otkriven je jutros u Varaždinu i riječ je o bliskom obiteljskom kontaktu drugog zaraženog u tom gradu.

“Diljem Hrvatske provode se sve planirane i naložene aktivnosti i sustav funkcionira”, kazao je na početku konferencije za medije ministar Davor Božinović. Također je rekao kako se čuo s Vilijem Berošem, koji se nalazi u Bruxellesu na sastanku ministara zdravstva, te da je ondje zaključeno da se kroz “intergrirani politički odgovor na krizu naglasila dodatna potreba za solidarnšću i suradnjom”. “To uključuje i podizanje svijesti u Europi”, dodao je ministar.

Jedanaesti zaraženi ima blage simptome

Božinović je također kazao kako je prioritet Europske komisije da se fokus stavi na članice EU u kojima mjere moraju biti proporcionalne sa situacijom na terenu, te da su sve zemlje uspostavile međusektorsku suradnju poput ove koja postoji u Hrvatskoj.

Potom se javnosti obratila profesorica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koja je kazala kako su svi današnji uzorci bili negativni i da ih je trenutno još devet na testiranju. Govoreći o novom pacijentu u Varaždinu kazala je da ima blage simptome, te je također navela kako drugih promjena nema.

Capelli najavio popuste za hrvatske turiste

Ministar turizma Gari Cappelli potom je govorio o utjecaju koronavirusa na turizam u Hrvatskoj. Kazao je kako zasad nema velikih šteta, ali je potvrdio da postoji dio turista koje su očekivali, ali su oni otkazali odmor u Hrvatskoj. “Važno je da prebrodimo idućih 40 dana”, kazao je ministar. “Važan smjer će nam dati prvomajski praznici kada su hoteli i kampovi trebali biti popunjeni 80 posto”, dodao je. “Glavna sezona još nije ugrožena, rezervacije se ne otkazuju, ali usporen je buking i za četvrti i za peti i za šesti mjesec”, kazao je Cappelli.

Ministar je također najavio pojačanu promociju turizma za hrvatske državljane te najavio kako će ona biti predstavljena idući tjedan. Riječ je o akciji “Tjedan odmora vrijedan” u kojoj bi, kako je kazao, građani Hrvatske imati 50 posto popusta na usluge više od 100 sudionika akcije, poput Croatia Airlinesa, Jadrolinije, Plitvica ili nekih hotela. Inače, ranije danas ministar je za Hinu kazao kako bi taj popust za domaće goste trebao trajati od 10. do 19. travnja, a da je projekt osmišljen s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa u pred i posezoni.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više