Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Časne u Zagrebu dobile račun za plin 25.000 kuna. ‘Lani nam je bio 7400, a sad još više pazimo…’

U samostanu boravi 17 časnih sestara. Ne znaju kako će podmiriti račun

Cijene plina divljaju. Osjetili su to na svojoj koži u pučkoj kuhinji u Zagrebu, kojoj je račun za plin unatrag godinu dana skočio za 20.000 kuna. I nisu oni jedini – na adresu zagrebačkog Samostana svete Klare stigao je račun za prosinac 2021. u iznosu od nevjerojatnih 25.000 kuna, piše Dnevnik.hr.

Trenutačno u samostanu boravi 17 časnih sestara koje plin koriste za grijanje i kuhanje. Žive skromno i, kako je pojasnila sestra Hedviga, grijanje redovito isključuju u 19 sati. Na spavanje odlaze oko 21 sat.

“Uvijek ranije ugasimo grijanje i moram priznati da nije baš ugodno. Osim toga, znamo često isključiti grijanje i tijekom dana, zaista pazimo na svaku stavku uštede. Nismo mogle ni slutiti da će nam biti isporučen toliki račun”, kazala sestra Hedviga. U prosincu prošle godine isporučen im je račun za plin u iznosu od 7433 kune. Kako kažu, tada nisu trošile ništa više.

Idu na razgovor u Plinaru

Klarise ne znaju kako će platiti ovaj enorman iznos pa u petak idu na razgovor u Plinaru. Pokušat će, kažu, objasniti da bi plin za njihovu zajednicu trebalo obračunavati po cijenama za obitelji. Žive skromno, ali račun koje su dobile, kažu, nije nimalo skroman.

Računi za plin šokiraju ovih dana i poduzetnike u Zagrebu. Šefa jedine hrvatske tvornice akumulatora Ivana Miloložu neugodno je iznenadilo poskupljenje od čak 340 posto. “To je tehnički nemoguće ugraditi u cijenu. Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi”, kazao je za Dnevnik Nove TV. Inače, od Zagrebačke plinare plin kupuje osam tisuća poduzetnika.

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer pomoć siromašnim obiteljima tako što će povećati vaučere za struju te ih proširiti i na plin.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više