Politika & Kriminal

Čedo Prodanović o slučaju Njonjo: ‘Ne mogu političari na svaki mig reagirati kao uvrijeđena mlada’

'Ne treba se aktivirati cijela država da bi zaštitila predsjednika Sabora, jer on nije ugrožen'

Odvjetnik Čedo Prodanović gostovao je u emisiji Točka na Tjedan televizije N1 gdje je komentirao izbor predsjednik Vrhovnog suda, ali i slučaj ‘Njonjo’. Ovog tjedna je u javnost izašla priča Hvaranina Tonija Beroša koji je razgovarao s Gordanom Jandrokovićem i oslovio ga sa: “Dobar dan, gospodine Njonjo”.

Beroš tvrdi da ga je Jandroković izvrijeđao, kao i da mu je nedugo nakon toga na vrata pokucala policija. Kaže da u pozivu na obavijesni razgovor koji je dobio stoji da se radi o kršenju članka 139. Kaznenog zakona, koji se odnosi na prijetnju.

Prodanović je komentirajući slučaj rekao da je pitanje predstavlja li nazivanje nekoga ‘Njonjom’ ugrozu, a ako da, kako utvrditi koji je taj ugrozitelj i koje će se metode koristiti. “Njonjo može biti vrijednosni sud, a u tom slučaju predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, može podnijeti privatnu tužbu”, rekao je Prodanović, koji je rekao i da se država uključila u cijelu situaciju ‘kao stariji brat’.

’Ne treba se aktivirati cijela država jer on nije ugrožen’

Kazao je i kako ne vjeruje da Jandroković ujutro kad pije kavu svojim dečkima iz sigurnosti govori tko ga je zvao i što mu je rekao. Smatra da je Jandroković o tome obavijestio svoje organe sigurnosti jer se osjeća ugroženo.

“Čim je on to našao za shodno obavijestiti, pokrenuo se represivni aparat, koji je imao niz drugih metoda na izboru prije nego što bi krenuo na represivniji način, što inače policija ne radi”, kazao je Prodanović.

On smatra da se ne radi o ugrozi štićene osobe. “Ne treba se aktivirati cijela država da bi zaštitila predsjednika Sabora, jer on nije ugrožen”, rekao je i dodao kako je u suštini zloupotrebljena policija da bi se zaštitilo duševno stanje predsjednika Sabora.

‘Ne može na svaki mig reagirati kao uvrijeđena mlada’

Rekao je da ne smatra da se radi o kaznenom djelu, ali kako se svakako radi o zlouporabi moći. “Radi se o uvredi, ustvari, uz ogradu da se može procijeniti kao vrijednosni sud. Političari su baš zbog svoje pozicije dužni imati viši prag tolerancije prema uvredama. Ta pozicija u sebi supsumira i određeni rizik od javne kritike i vrijeđanja, a ne možete vi na svaki mig kritike reagirati kao uvrijeđena mlada”, rekao je Prodanović.

Nataša Božić ga je pitala može li novi predsjednik Vrhovnog suda išta promijeniti. Prodanović je rekao da predsjednik suda može unijeti određene promjene i energiju u jednu uspavanu sredinu.

“On može poduzeti mjere i organizacije, može poduzeti mjere kontrole nižih sudova, može inicirati propise, raditi na edukaciji na kojima će biti prisutni i vanjski profesori. Jedna proaktivna djelatnost suda može pokrenuti mehanizme pravosuđa koji su se malo uspavali”, zaključio je za N1.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu