Politika & Kriminal

Mijo Crnoja više neće biti ministar branitelja. Orešković: Uskoro ćemo naći novog čovjeka

Karamarko je ustvrdio kako je Crnoja dokazao da su sve bile laži

27.01.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana prva sjednica Odbora za veterane u osmom sazivu. Mijo Crnoja. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

NOVO 20:47 Javnosti se obratio i Tomislav Karamarko. “Svih ovih dana smo gledali, slušali teške optužbe na račun Crnoje. Smatrali smo da tome moramo pristupiti ozbiljno. Crnoja je dokazao da su to sve bile laži, da je ovo bila jedna ozbiljna haranga.”

Karamarko je rekao da ništa od ovoga što se dogodilo nije bilo potrebno. “Ovo je bio jedan progon. Na osnovu svega što smo pročitali, krivnja ne postoji! Crnoja zna puno o problemima branitelja i nije se smjelo ovo dopustiti što se dogodilo. Ostavku je dao jer kao častan čovjek ne može trpjeti takve optužbe. On je sve objasnio, htio je u ova dva dana dokazati da ništa nezakonito nije učinio. Na kraju je kao častan čovjek odlučio otići i rekao: Ja sad idem časna čela.”

Kaže i da nije potrebno da neki sud dokazuje krivnju, jer za to nema temelja. “Imam papir koji govori o nekrivnji Crnoje i na tome ću se zaustaviti.”

Na upit bi li bio smijenjen da nije dao ostavku, rekao je: “Ne mogu reći bi li bio smijenjen da nije dao ostavku. Premijer je prihvatio ostavku. Nećemo sad što bi bilo kad bi bilo. Nemojte mistificirati ova dva dana kao da se događalo nešto loše, imali smo i pripreme za sjednicu Vlade.”

Rekao je da će se vrlo brzo znati nasljednik Mije Crnoje. “Puno je problema branitelja i mi ćemo vrlo brzo donijeti odluku.”

Na upit je li čuo izjave branitelja iz šatora, Karamarko je potvrdio da ova Vlada sluša sve branitelje i brine o njihovim problemima i potrebama. Negirao je nagađanja da bi Željko Glasnović mogao biti novi ministar, dodavši da je on zastupnik u Saboru. Odbacio je i napise da je rekao kako je on rekao da će se branitelji pobuniti ako se Crnoja smijeni. “To nije istina. Pa kako bi potpredsjednik Vlade to mogao reći. Branitelji su odgovorni domoljubi.”

Na pitanje hoće li rasprava o svakom političkom pitanju trajati dugo kao ova, Karamarko odvraća: “Nemojte nam otežavati život s takvim pitanjima.”


20:29 Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti.

“Danas je Mijo Crnoja dao ostavku, ja sam je prihvatio. Zahvaljujem mu što se kao branitelj borio za ovu našu zemlju. Crnoja je branitelj koji se borio za ovu zemlju, zato smo mu dali dva dana. Diskutirali smo o dokumentima s ekspertima, i imali dugačke diskusije, ja sam prihvatio ostavku koju je Crnoja danas predao.

Ja se zahvaljujem Crnoji koji se borio za ovu zemlju, a i svim braniteljima koji su nas oslobodili, dat ću sve od sebe, meni je ovo prebitan resors i ministarstvo, naći ćemo novog čovjeka. Crnoji želim sve najbolje,” rekao je Orešković.


20:25 “U potpunosti razumijemo da za Crnoju nisu bila jednostavna ova dva dana, a nisu bila jednostavna ni za hrvatsku javnost. Ostavili smo neko vrijeme da utvrdimo sve činjenice i činjenica je da nema kaznene odgovornosti, ali postoje elementi moralne i političke odgovornosti koje je Crnoja odlučio preuzeti”, rekao je Miroslav Šimić iz Mosta novinarima pred Banskim dvorima. Nije htio komentirati o Crnojinom nasljedniku.


20:10 “Kao što vidite, dva dana smo razglabali, vijećali… Predočio sam sve dokumente Vladi i ekspertima koji su ocijenili da nema nikakve krivice koju mi vi stavljate na teret, međutim ne želim biti problem Vladi niti uteg, ili problem zbog kojeg Vlada neće ići na bolje. Premijeru sam dao ostavku, ovim putem pozdravljam sve hrvatske branitelje!”, kazao je Crnoja, prenosi N1.


20:02 Novinari neslužbeno doznaju da je donesena odluka o smjeni ministra Crnoje. Čeka se obraćanje premijera Oreškovića.

Ministar Crnoja podnio je ostavku, javljaju novinari.


19:07 Novinari u Banskim dvorima informirani su da će uskoro uslijediti obraćanje premijera Tihomira Oreškovića, piše N1.


18:22 Pravni stručnjaci završili su s pregledavanjem dokumentacije vezane uz ministra Miju Crnoju. Sad se čeka odluka premijera Tihomira Oreškovića, javlja HRT-ova Maja Sever.


Nastavljeni su razgovori o sudbini ministra branitelja Mije Crnoje zbog niza afera. Odluka o tome trebala bi biti poznata uskoro. Ispred zgrade Vlade novinari čekaju premijera Tihomira Oreškovića kako bi dao izjavu.

Oko 14.30 u zgradu Vlade ušao je HDZ-ov tajnik za branitelje i veliki prijatelj Mije Crnoje, Josip Vidović. Na novinarska pitanja nije htio odgovarati, javlja N1.

Kasnije predvečer u Banske dvore, javlja HRT-ova reporterka Maja Sever, ušao je i Željko Glasnović, HDZ-ov zastupnik koji je danas u Saboru pozvao na lustraciju u medijima, jer su oni, kako je rekao, najveća prepreka razvoju demokracije u Hrvatskoj.

Glasnović je u Sabor izabran s liste za dijasporu, a nekadašnji je vojnik francuske Legije stranaca te umirovljeni general Hrvatske vojske.

Pozvani i pravni stručnjaci

Podsjetimo tijekom 11-satnog sastanka sinoć u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a kako se doznaje pozvani su i neovisni pravni stručnjaci koji su pregledali dokumentaciju.

Prva sjednica Vlade premijera Oreskovica

Vlada je danas na svojoj prvoj sjednici imenovala ministra branitelja Miju Crnoju za člana Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom. Na otvorenom dijelu sjednice Crnoja nije bio prisutan, iako je jutros viđen kako ulazi u Banske dvore.

Odluku o Crnoji donijet će Orešković

HDZ-ov šef izjavio je da nikad nije izjavio da će branitelji krenuti u rat i dodao je da su takve tvrdnje obična laž: “Volio bih da su branitelji iz šatora u Savskoj pokušali saznati jesam li to rekao prije nego su sazvali svoju konferenciju za medije”.

O aferama što prate ministra Crnoju, kaže da će premijer odlučiti je li prekršen zakon i sukladno tome donijeti odluku o sudbini ministra branitelja. “Također, nitko u Vladi neće nasjedati na provokacije po kojima bismo trebali smjenjivati ministra prije nego nedvojbeno ustanovimo da li se on ogriješio o zakon”, napisao je Karamarko na Facebooku.

[NEĆEMO POPUŠTATI PRED PRITISCIMA I PROVOKACIJAMA]Nikad nisam izjavio da će branitelji krenuti u rat ako ministar…

Gepostet von Tomislav Karamarko am Donnerstag, 28. Januar 2016

Tepeš nije znao ništa o slučaju ministra Crnoje

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS) rekao jenovinarima da je za slučaj ministra Crnoje doznao iz medija, ali nije vidio nikakve dokaze niti presudu protiv njega, te da će o njegovoj političkoj sudbini na temelju zakona odlučiti Vlada.

“Zakon je vrlo jasan, svi moramo poštivati zakon, ja nisam taj koji sam vidio bilo kakve dokumente, niti sam vidio ikakvu zakonsku presudu. Svi moramo poštovati zakon i kako zakon kaže, tako će biti“, rekao je Tepeš novinarima na Markovu trgu.

Odgovarajući na upit tko o tome donosi odluku – premijer Tihomir Orešković ili potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, Tepeš je rekao kako odluku donosi Orešković kao premijer, ali i Karamarko i Petrov. “Jer ipak oni su tu i kao politički faktor koji su izabrani od strane naroda i mislim da će odluku donijeti zajednički. Premijer je ipak premijer“, kazao je Tepeš.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu