Politika & Kriminal

Novozaraženih je opet više od tisuću. Na presici Stožera bit će riječi o novim mjerama

Lokalni stožeri morat će preuzeti više odgovornosti pri donošenju i provođenju mjera

18.12.2020., Zagreb - Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvatske odrzana u glavnoj dvorani Kongresnog centra Nacionalne i sveucilisne knjiznice. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U 11.00 počinje redovita konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Središnja tema presice bit će nove protuepidemijske mjere koje se očekuju nakon naglog rasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom ovoga tjedna. U priopćenju Stožera koje je upravo stiglo navodi se kako je u posljednja 24 sata otkriveno 1.112 novih slučajeva zaraze.

Time je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6.426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Jučer je novozaraženih bilo 1.197, dok je dan ranije zabilježeno čak 1.445 novih slučajeva.

Slijede ozbiljne kazne

S obzirom na takve trendove, već se nekoliko dana nagađa o uvođenju novih, strožih mjera za sprječavanje širenja virusa. Iz izjava članova Stožera može se zaključiti da će takve mjere zaista uslijediti, ali ovoga puta će njihovo donošenje biti prepušteno lokalnim Stožerima. Isto je jučer doznao Index, koji piše kako u Nacionalnom stožeru smatraju da lokalna tijela moraju preuzeti veću odgovornost pri donošenje konkretnih mjera na svom području, kao i za njihovo provođenje.

Nacionalni stožer, govore dobro upućeni izvori na koje se poziva Index, počeo je poduzimati aktivnosti koje bi trebale dovesti do puno većeg angažmana lokalnih stožera u kažnjavanju onih koji se ne drže mjera. To se u prvoj mjeri odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Stožera moraju provoditi mjere u svojim objektima, ali i na građane, prvenstveno kad je riječ o nenošenju ili neispravnom nošenju maski, te u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

Očekuju se i informacije o cijepljenju

Logika iza odluke o prepuštanju odgovornosti lokalnim stožerima je želja da se dijelove zemlje u kojima je manje zaraženih poštede strogih mjera. No, kako navodi Index, ne isključuje mogućnost da se, ako županijski stožeri ne pokažu dovoljnu razinu odgovornosti kako bi se spriječio daljnji rast koji je ovog tjedna velik, uvedu mjere u cijeloj zemlji.

Na presici će sigurno biti i riječi o nastavku akcije cijepljenja koju su posljednjih dana usporile sumnje oko cjepiva proizvođača AstraZenece. S obzirom na to da je EMA jučer objavila kako je cjepivo sigurno, a koristi od njegovog korištenja veće su nego zdravstveni rizici, očekuje se da će Stožer pozvati građane da ga ne izbjegavaju. Prema procjenama s terena objavljenim u medijima oko 30 posto građana je posljednjih dana odbijalo cijepljenje AstraZenecom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu